Brighton este un oraș de pe coasta de sud a Angliei, situat în comitatul South Essex, regiunea SE a tării. Orașul se află într-o conurbație împreună cu un alt oraș de coastă, Hove, situat la est de acesta și cu numeroase alte zone rurale situate de-a lungul coastei. Din punct de vedere administrativ, întreaga conurbație formează din 1997 o singură entitate Brighton și Hove, o autoritate unitară cu statut de oraș.

Brighton este cea mai celebră stațiune turistică britanică de pe coastă, atrăgând anual peste 8 milioane de turiști, fiind unul dintre orașele și stațiunile balneare cele mai celebre. A devenit la modă în principal datorită lui Albert Abdullah David Sasoon, un filantropist de origine indiană din anii 1870 care a ridicat orașul la rang de stațiune. Dintre clădirile celebre ale orașului, se poate aminti Pavilionul Regal Brighton, cu un aspect indian, dar care adăpostește un interior de inspirație chinezească și marele său dig, cu parcul de distracții. Digul de vest care era locul comercial al orașului în secolul XIX, construit în 1866, a fost interzis publicului în 1975, datorită șubrezeniei sale, apoi distrus în 2003 din cauza a două incendii, a căror cauză rămâne necunoscută.

Pavilionul Regal Brighton
Pavilionul Regal Brighton

Localitatea Brighthelmston, numele vechi al orașului Brighton, a devenit o stațiune termală importantă în secolul 18 și a reprezentat o destinație celebră pentru turiști imediat după apariția căii ferate în 1841. Brighton a cunoscut apoi o creștere demografică rapidă, atingând recordul în 1961 când populația sa depășea 160.000 de locuitori. Orașul modern din zilele noastre, Brighton reprezintă actual centrul unei conurbații importante, care se întinde de-a lungul coastei între Litllehampton și Seaford, cu o populație de aproximativ 550.000 de locuitori în total.

Brighton este în prezent o cunoscută destinație turistică, având numeroase hoteluri, restaurante și magazine cu echipamente pentru agrement pe mare și care face un profit important datorită organizării de congrese de afaceri în acest ținut. „Brighton and Hove” este totodată un centru de educație important, prin cele două universități și instituții din sectorul lingvistic foarte bine reprezentat (peste 40 de școli de limba engleză).

Sussex Brighton
Sussex Brighton

Ca atracții turistice de valoare sunt enumerate clădirea Pavilionului Regal de care am amintit mai sus, Acvariul Victorian Sealife, Roata Brighton, digul mare cu zona comercială, plajele însorite, Capela Regală, zona rurală Sussex cu castele, pajiști și peisaje impresionante, cursele de cai de la Sussex Downs, festivalul de muzică din luna mai care adună personalități din domeniul culturii, fiind al doilea festival de gen ca mărime din Anglia.

Biserica orașului a cărei intrare este dintr-o laterală a Pavilionului Regal, a fost fondată în 1794, de către regele George IV și un an mai târziu acesta a inaugurat-o. Dar după deschiderea unei noi biserici în pavilion, a intrat în declin și a devenit un loc de adunare, mai puțin un loc de rugăciune. Turnul gotic cu ceas la exterior atașat de către arhitectul Arthur Blomfield în momentul restaurării bisericii care este construită în stil victorian romanesc, dă o notă distinctă locului care acum este o cafenea cu prăjituri făcute în casă și unde se țin regulat concerte.

Conacul Preston
Conacul Preston

Conacul Preston cu stilul său maiestuos edwardian, construit în 1600, refăcut în 1738, prezintă modul de viață al aristocrației britanice în cele 20 de camere distribuite pe 4 etaje, cu spațiile destinate servitorilor, majordomilor sau odăile copiilor. Parcul conacului și biserica din secolul al XIII-lea împreună cu cimitirul de animale, întregesc o scenă din viața foștilor proprietari care au animat locul demult. Pavilionul regal, la început un loc retras pentru familia regală, construit în stil indo-saracenic, împrumutat din India, are cele mai extravagante interioare decorate cu obiecte de influență chineză, aici fiind locul în care își tratau bolile sau se relaxau.

Se pot vizita camera de muzica, cea de banchet, dormitoarele regale și bucătăria bine utilată pentru vremea aceea. În 1850 s-a vândut orașului Brighton acest pavilion, multe din decorațiuni fiind mutate la Palatul Windsor și la Buckingham. Primăria a restaurat locul, regina fiind cea care a returnat o parte din decorațiunile originale și a donat și altele noi pentru a recrea atmosfera specială a clădirii.

Digul din Brighton
Digul din Brighton

Digul din Brighton, vizitat de personalități regale și oameni de vază ai timpului, a fost folosit ca loc de plimbare, aici s-au filmat unele emisiuni și filme, a fost și încă este locul de promenadă pentru turiști.

Roata Brighton
Roata Brighton

Zona de cumpărături North Lanes, Muzeul de artă Brighton, Roata Brighton (care imită Ochiul Londrei, permițând celor ce vizitează orașul o priveliște de sus), Piața Churchill, Muzeul Jucăriilor și al Locomotivelor în Miniatură, Muzeul Boot de Istorie Naturală, Domul Brighton și Turnul cu ceas, Muzeul pescuitului, Teatrul Brighton sunt unele dintre ofertele deosebit de atractive pentru vizitatori. Tot aici s-a inaugurat cea mai veche cale ferată din Anglia, s-a înființat cel mai vechi acvariu, Sealife și cel mai vechi club de rugby și de șah. În oraș sunt 400 de pub-uri, un număr destul de mare pentru un oraș ca acesta, în Brigton sunt multe companii media și de IT , de aceea orașului i se mai spune și Silicon Beach uneori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.