Broasca Afrixalus fornasinii este o specie arboricola al carei habitat exclusiv terestru este format din regiunile impadurite tropicale, subtropicale si temperate, din savanele din sud-estul continentului african, din apropierea apelor statatoare, a lacurilor, iazurilor si a mlastinilor cu vegetatie deasa, a baltilor formate in urma ploilor abundente. Aceasta specie a fost observata pana la altitudini de 1300 m in Tanzania, Kenya, Malawi, Mozambique, Zimbabwe. Spre deosebire de celelalte specii care isi petrec majoritatea timpului in copaci aceasta se deosebeste prin faptul ca nu isi depune ouale deasupra solului in perioada de reproducere ci are obiceiul de a le aseza pe o frunza de deasupra apei. Si totusi nu este de ajuns, ea pliaza frunza si lipeste marginile acesteia cu un clei pe care il secreta prin piele. Dupa eclozarea oualor apar mormolocii care au avantajul de a cadea cu usurinta in apa si a-si continua dezvoltarea pana la stadiul de broaste adulte.

Afrixalus fornasinii este o broasca raioasa relativ mica, are lungimea corpului de 3-4 cm si poate fi recunoscuta usor prin coloritul dungat de pe spate. Are pielea prevazuta cu mici umflaturi care o fac sa fie aspra la atingere. Pe partea dorsala a corpului prezinta o dunga centrala maro-inchis, marginita de doua dungi bej-albicioase de o parte si de alta, partile laterale sunt maronii-cafenii-deschise cu numeroase puncte albe, iar abdomenul este albicios. Capul este lat, botul ascutit, ochii bulbucati cu irisul de culoare maronie. Membrele anterioare si posterioare sunt subtiri si lungi, au degete prevazute cu membrane interdigitale si discuri adezive, perfect adaptate pentru prinderea de suprafetele verticale, de trunchiurile copacilor si vegetatia inalta, dar si pentru inot.

Citește și:  Cel mai mare animal carnivor din Madagascar – Fossa (Cryptoprocta ferox)

In perioada de imperechere care coincide cu lunile de primavara si vara se aud mereu cantecele specifice ale masculilor care isi cheama femelele. Masculii mai mici sunt mai putin galagiosi, ei obisnuiesc sa stea in apropierea celor care canta si cand vin femelele au uneori norocul de a se imperechea cu ele. Aceasta specie de broasca poate fi crescuta si in conditii de captivitate intr-un terariu in care se asaza un bol de apa adanc atat cat este si inaltimea broastei, mai multe ramuri si plante, iar temperatura in timpul zilei trebuie sa fie de 24-26ºC si noaptea de 20-22ºC. Hrana sa consta din insecte, greieri, omizi, muste si viermi. O data la sapte zile trebuie sa i se dea vitamine si calciu. Apa din bol se schimba in fiecare zi, iar dezinfectarea terariului se face o data la patru saptamani.

Broasca Afrixalus fornasinii face parte din ordinul Anura, familia Hyperoliidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.