Broasca de Seychelle a lui Gardiner este unul dintre cei mai bizari amfibieni din lume si in acelasi timp unul dintre cei mai mici din cati exista, are lungimea corpului de numai 1,-1,5 cm. Numele ei vine de la faptul ca aceasta broscuta foarte mica traieste doar intr-un singur loc si anume este o specie endemica din Insulele Seychelle (din Oceanul Indian, la nord de Insula Madagascar). De asemenea, numele a fost ales in onoarea oceanografului si zoologului I. Stanley Gardiner care a descris prima data aceasta specie.

Habitatul sau este exclusiv terestru, traieste mai ales in vegetatia mica printre frunzele moarte, iar hrana ei consta din nevertebrate de dimensiuni mici, acarieni, larve si furnici zburatoare.

Particularitatea speciei consta in modul sau reproductiv iesit din comun. In sezonul de reproducere care coincide cu perioada ploilor masculii isi cheama femelele pentru a se imperechea. Femela depune un anumit numar de oua in gramajoare pe sol, pe sub pietre si frunze sau sub trunchiul unui copac cazut la pamant si nu in apa cum se intampla la cele mai multe broaste.

Citește și:  Broasca țestoasă de baga (Eretmochelys imbricata) – Una din cele mai mici țestoase marine
Sooglossus gardineri, Foto: seychellen-infos.de
Sooglossus gardineri, Foto: seychellen-infos.de

Apoi acestea sunt pazite cu atentie de mascul pana in momentul in care ele eclozeaza si astfel din ele ies mici broaste (adulti in miniatura) si nu mormoloci ca la alte specii de amfibieni. Micile broscute se urca pe spatele masculului-adult si raman acolo lipite cu mucus pana ajung la un anumit stadiu de dezvoltare cand au picioarele complet dezvoltate.

Culoarea acestei broaste este variata, in nuante de crem, verde-galbui, brun, maroniu-roscat, la unele exemplare cu o dunga alba pe partea ventrala. De regula partile laterale ale corpului si capului sunt in nuante mai intunecate decat restul zonelor. Botul este ascutit, ochii mari si proeminenti, membrele posterioare mai lungi si mai musculoase decat cele anterioare.

Broasca de Seychelle a lui Gardiner are denumirea stiintifica Sooglossus gardineri, face parte din ordinul Anura si familia Sooglossidae. Aceasta specie este in pericol de disparitie datorita distrugerii habitatului natural, incendiilor, dezvoltarii turismului si extinderii activitatilor agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.