Broasca raioasa ornata cu gura ingusta (Microhyla ornata) 1In China, sudul si sud-estul Asiei dar si in Japonia apare o specie de broasca foarte mica si de aceea destul de dificil de observat, a carui corp nu depaseste 2-3 cm, cunoscuta cu numele de broasca raioasa ornata cu gura ingusta. Femela este intotdeauna putin mai mare decat masculul cu cel mult 1 cm.

Aceasta specie desi este din categoria broastelor raioase are pielea neteda fara pustule pe suprafata ei, are capul mic, de forma rotunda, cu botul putin alungit. Ca si la alte specii de astfel de amfibieni membrele posterioare sunt mai lungi si mult mai musculoase decat cele anterioare, care ii ofera posibilitatea sa se deplaseze rapid prin salturi ample si mari. Ochii sunt mari si bulbucati, pozitionati deasupra capului, au irisul de culoare inchisa. Gura este destul de ingusta dar are deschiderea suficient de larga, nu prezinta dinti si este inzestrata cu o limba lunga ce prinde cu usurinta insectele, larvele de insecte si micile nevertebrate cu care broasca se hraneste.

Aceasta specie poate fi intalnita in regiunile tropicale si subtropicale, la altitudini de pana la 2000 m, in interiorul padurilor sau la marginea acestora, pe plantatii si orezarii, pe pajisti si terenuri necultivate. De obicei se gaseste in apropierea iazurilor, lacurilor, mlastinilor si cursurilor de ape lente in care in perioada de imperechere are loc reproducerea lor. Coloritul pielii ei este in nuante galbene si gri-maronii, cu diferite pete si dungi intr-un desen marmorat pe partea dorsala si ocru pe cea ventrala, ce o camufleaza perfect in mediul ei natural, in habitatul predominant terestru.

Citește și:  Musculițe efemere primitive, cele mai primitive insecte cu aripi

In perioada de reproducere care corespunde sezonului ploios masculii emit sunete caracteristice stridente prin umflarea sacilor vocali, ei cheama astfel femelele in dorinta de a se imperechea cu acestea si sunt agresivi intre ei tot din cauza alegerii partenerei. La scurt timp dupa imperechere femela depune un numar foarte mare de oua in apa, acesta variaza intre 270-1200 de oua mici, albe si rotunde. Dupa cateva zile ouale eclozeaza si apar mormolocii a caror dezvoltare in apa este suficient de rapida si astfel ei ajung la stadiul de adult cand se transforma in broaste, ies din apa si isi continua existenta in mediul terestru, in stratul de vegetatie de pe sol.

Broasca raioasa ornata cu gura ingusta are denumirea stiintifica de Microhyla ornata, face parte din ordinul Anura, clasa Amphibia, familia Microhylidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Broasca raioasa ornata cu gura ingusta (Microhyla ornata):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.