Broasca raioasa Raucous este o specie endemica din sudul Africii, poate fi observata la altitudini de pana la 1000 m in regiunile impadurite cu ierburi inalte din apropierea raurilor, iazurilor si lacurilor. Multe exemplare apar in Lesothos si Swaziland, mai putine in Botswana de Sud-Est, Mozambic si Zimbabwe, iar in Desertul Karoo din Africa de Sud aceasta specie lipseste total. Broasca raioasa Raucous prefera padurile tropicale dar si regiunile subtropicale cu savane uscate, cu pajisti, arbusti, plantatii si terenuri arabile. Indiferent de habitat important la aceasta broasca este sa fie in aporpierea apelor line, mai ales a mlastinilor sau iazurilor pentru a-si depune ouale in perioada de reproducere.

Exemplarele adulte au un aspect indesat si patrat, cu lungimea corpului de 5-11 cm, pielea aspra si uscata cu numeroase pustule si negi si coloritul in nuante maronii-deschise sau galbene cu pete neregulate in tonuri diferite inchise pe partea dorsala si albicioase pe partea ventrala. Cand sunt in pericol aceste broaste au obiceiul de a elimina prin piele o substanta lipicioasa cu miros respingator, produsa de glandele paratoide de pe partea superioara a corpului aproape de gat. Membrele posterioare sunt mai lungi si mai musculoase decat cele posterioare, au labele puternice si degetele lungi prevazute cu discuri adezive mici. Capul este bont si mare, botul rotunjit, iar ochii sunt mari si bulbucati, au irisul de culoare inchisa.

Citește și:  Șoarecele țopăitor de spinifex (Notomys alexis), află unde trăiește

Perioada de reproducere are loc in lunile de primavara si vara, cand masculii se aduna in apropierea apelor si emit sunete puternice si scurte de chemare si impresionare a femelelor prin intermediul sacilor vocali foarte mari. In perioada de imperechere masculii slabesc foarte mult, ei sunt agresivi si depun mult efort sa emita sunete stridente si aspre, sa lupte intre ei pentru dreptul de a se imperechea cu femelele. Sunetele lor se aud in special noaptea. Femela isi depune ouale pe plantele de deasupra apei astfel incat dupa eclozarea lor mormolocii sa ajunga in apa pentru a se hrani si continua dezvoltarea pana la faza de adult. Ouale sunt mari de 5 mm si sunt depuse in doua siruri gelatinoase, iar mormolocii sunt de culoare neagra sau maro-inchis si pot masura lungimea maxima de 2,5 cm. Mormolocii ajung in faza de adult dupa 5 saptamani si atunci parasesc apa si isi continua viata pe sol. In afara sezonului de depunere a oualor broastele isi petrec timpul doar pe sol, iar in lunile secetoase stau ascunse pe sub busteni, pietre si stratul de vegetatie de pe sol aflat in stare de putrefactie.

Broasca raioasa Raucous este o specie comuna in Africa, are denumirea stiintifica de Bufo rangeri, face parte din ordinul Anura, familia Bufonidae.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.