Broasca țestoasă-cutie de Carolina este o specie semiterestră din America de Nord, din estul SUA. Preferă habitatele umede, zonele mlăștinoase, șanțurile sau fluxurile de ape lent-curgătoare, pădurile umede și câmpiile inundabile.
Iarna hibernează, iar vara, în timpul zilei când căldurile sunt mari stă ascunsă în mâl pentru a se răcori. Este activă îndeosebi dimineața când vânează râme, melci și alte specii de moluște. Se hrănește chiar și cu fructe și anumite specii de ciuperci.
Datorită aspectului său distinctiv și comportamentului interesant, această țestoasă este una dintre cele mai studiate specii de reptile din America de Nord.
Caracteristicile fizice ale broaștei țestoase-cutie de Carolina
Broasca țestoasă-cutie de Carolina are lungimea carapacei de 10-21 cm. Țestul este format din partea superioară (carapacea) și partea inferioară (plastronul). Ca aspect general, această specie este deosebită pentru că are carapacea boltită iar coloritul ei este în nuanțe gălbui, portocaliu, moraniu.
Plastronul este fără desen de culoare, poate fi iuni, maro-închis. Capul este destul de mare, maroniu cu pete galbene, craniul solid construit, fără să aibă deschideri în spatele ochilor, iar maxilarele fără dinți însă sunt destul de ascuțite și puternice pentru a mărunți hrana. Ochii sunt de culoare roșie la mascul și de culoare galbenă-maronie la femelă.
Comportamentul și adaptările la mediu
Numele de broasca țestoasă-cutie de Carolina se referă la faptul că această reptilă se ascunde în carapacea ei ca într-o cutie atunci când este în pericol. Partea din spate a plastronului este articulată, astfel încât în momentul în care își retrage capul, plastronul se închide aproape perfect în partea anterioară și astfel reptila e închisă ca într-o cutie.

Reproducerea și speranța de viață
Nu este o broască înotătoare foarte bună, de aceea trăiește într-un habitat semiterestru. Cei mai mari dușmani ai săi sunt păsările de pradă, ratonii și alte mamifere carnivore. În perioada de reproducere, în lunile mai-iulie, femela depune cel mult 11 ouă muci, alungite, în gropi săpate în nisip, le acoperă bine cu nisip deasupra pentru a le feri de prădători.
Ouăle eclozează abia după o perioadă de timp de 70-80 de zile, astfel apar puii care sunt pe cont propriu, trebuie să supraviețuiască singuri, să nu cadă pradă păsărilor de pradă.
Există mai multe subspecii ale acestui gen și anume: Terrapene carolina carolina, Terrapene carolina bauri, Terrapene carolina triunguis, Terrapene carolina putnami, Terrapene carolina yucatana, Terrapene carolina mexicana, Terrapene carolina major.
Alimentația și obiceiurile de hrănire
Această broască țestoasă poate fi crescută și în captivitate, poate fi hrănită cu fructe de pădure, salată verde și carne. Ca specie face parte din ordinul Testudines, familia Emydidae.
Curiozități despre broasca țestoasă-cutie de Carolina
Broasca țestoasă-cutie de Carolina este cunoscută pentru longevitatea sa impresionantă, unele exemplare trăind până la 100 de ani în captivitate. În sălbăticie, durata de viață medie este de aproximativ 30-40 de ani, în funcție de condițiile de mediu și de prezența prădătorilor naturali. De asemenea, această specie are o capacitate uimitoare de a-și regenera anumite părți ale carapacei în cazul unor răni minore.
Principalele amenințări și măsuri de conservare
Deși nu este o specie pe cale de dispariție, populațiile de broaște țestoase-cutie de Carolina sunt afectate de pierderea habitatului cauzată de defrișări și urbanizare. Traficul rutier este, de asemenea, o amenințare majoră, multe exemplare fiind accidentate în încercarea de a traversa drumurile. În prezent, sunt implementate măsuri de protejare a habitatelor naturale, iar în unele regiuni există programe de reabilitare a exemplarelor rănite și de eliberare a lor în mediul natural.
Video – Broasca țestoasă-cutie de Carolina (Terrapene carolina):
Este foarte bun site ul.găsesti orice….am avut ca tema de scris info despre o broasca