Broasca țestoasă-cutie de Carolina este o specie semiterestră din America de Nord, din estul SUA. Preferă habitatele umede, zonele mlăștinoase, șanțurile sau fluxurile de ape lent-curgătoare, pădurile umede și câmpiile inundabile. Iarna hibernează, iar vara, în timpul zilei când căldurile sunt mari stă ascunsă în mâl pentru a se răcori. Este activă îndeosebi dimineața când vânează râme, melci și alte specii de moluște. Se hrănește chiar și cu fructe și anumite specii de ciuperci.

Broasca țestoasă-cutie de Carolina are lungimea carapacei de 10-21 cm. Țestul este format din partea superioară (carapacea) și partea inferioară (plastronul). Ca aspect general, această specie este deosebită pentru că are carapacea boltită iar coloritul ei este în nuanțe gălbui, portocaliu, moraniu.

Plastronul este fără desen de culoare, poate fi iuni, maro-închis. Capul este destul de mare, maroniu cu pete galbene, craniul solid construit, fără să aibă deschideri în spatele ochilor, iar maxilarele fără dinți însă sunt destul de ascuțite și puternice pentru a mărunți hrana. Ochii sunt de culoare roșie la mascul și de culoare galbenă-maronie la femelă.

Numele de broasca țestoasă-cutie de Carolina se referă la faptul că această reptilă se ascunde în carapacea ei ca într-o cutie atunci când este în pericol. Partea din spate a plastronului este articulată, astfel încât în momentul în care își retrage capul, plastronul se închide aproape perfect în partea anterioară și astfel reptila e închisă ca într-o cutie.

Citește și:  Vulpea, vezi câte specii cuprinde familia Canidae
Terrapene carolina
Terrapene carolina

Nu este o broască înotătoare foarte bună, de aceea trăiește într-un habitat semiterestru. Cei mai mari dușmani ai săi sunt păsările de pradă, ratonii și alte mamifere carnivore. În perioada de reproducere, în lunile mai-iulie, femela depune cel mult 11 ouă muci, alungite, în gropi săpate în nisip, le acoperă bine cu nisip deasupra pentru a le feri de prădători.

Ouăle eclozează abia după o perioadă de timp de 70-80 de zile, astfel apar puii care sunt pe cont propriu, trebuie să supraviețuiască singuri, să nu cadă pradă păsărilor de pradă.

Există mai multe subspecii ale acestui gen și anume: Terrapene carolina carolina, Terrapene carolina bauri, Terrapene carolina triunguis, Terrapene carolina putnami, Terrapene carolina yucatana, Terrapene carolina mexicana, Terrapene carolina major.

Această broască țestoasă poate fi crescută și în captivitate, poate fi hrănită cu fructe de pădure, salată verde și carne. Ca specie face parte din ordinul Testudines, familia Emydidae.

Video – Broasca țestoasă-cutie de Carolina (Terrapene carolina): 

1 COMENTARIU

  1. Este foarte bun site ul.găsesti orice….am avut ca tema de scris info despre o broasca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.