Broasca țestoasă galbenă de mâl este o specie care mușcă. Dacă se simte în pericol are și capacitatea de a emana un miros neplăcut prin două glande de sub carapace și astfel de a provoca greață prădătorului, în scopul de a-l determina să renunțe la intenția de a ataca. În plus, pentru a se proteja, se retrage în crapacea tare, rezistentă, de formă rotunjită și netedă, ca un scut de apărare.
Cu o carapace rezistentă și abilitatea de a emana un miros neplăcut pentru a descuraja prădătorii, broasca țestoasă galbenă de mâl este perfect adaptată mediului său natural.
Habitatul natural și distribuția geografică
Broasca țestoasă galbenă de mâl trăiește într-un mediu predominant acvatic, în regiunile din nordul Mexicului, din centrul și sudul SUA. Poate fi observată în New Mexico, Arizona, Durango, Veracruz, la sud de Nebraska, etc.
Are obiceiul să stea în zone mlăștinoase, în ape care au fundul cu nisip sau mâl, dar și cu vegetație acvatică. Este o specie diurnă, care se hrănește cu mormoloci, râme, melci, viermi, miriapode, moluște, pești mici, amfibieni, alge, hoituri și insecte acvatice.
Caracteristici fizice ale broaștei țestoase galbene de mâl
Când temperatura mediului este scăzută are obiceiul să stea ascunsă în gropi săpate în mâl sau nisip. Dacă este foarte rece, intră în hibernare și consumă din stratul de grăsime pe care îl acumulează în timpul cât este activă și găsește hrană. În lunile secetoase, broasca țestoasă galbenă de mâl stă într-un fel de vizuină săpată in nisip, sau amenajată pe sub frunze, în tufișuri.
Carapacea este foarte frumoasă la astfel de țestoase, are coloritul în nuanțe maronii iar marginea mai întunecată. Plastronul este pozitionat în partea inferioară a corpului sau mai bine spus ventrală și are coloritul galben. Capul este mic, gătul destul de gros, coada lungă mai ales la mascul. Picioarele sunt robuste, au gheare mari și ascuțite, perfect adaptate la săpatul în mâl sau nisip, la femelă coloritul lor este galben, mai deschis ca la mascul.
Un exemplar adult poate avea lungimea carapacei de 12-16 cm. În cazuri excepționale poate avea și lungimea de 18 cm. Femela ajunge la maturitatea sexuală la vârsta de 4-16 ani, iar masculul mai devreme, la vârsta de 6-7 ani. Împerecherea dintre mascul și femelă are loc în perioada de primăvară-vară. La această specie reproducerea este ovipară. Împerecherea are loc în apa puțin adâncă, dar și pe mal.
Femela depune ouălele în lunile iunie-iulie. Iese din apă, merge pe uscat o distanță de cel mult 25-200 m, sapă o groapă în sol unde vegetația este rară și depune ouăle. Groapa trebuie să aibă cam 17-20 cm adâncime. Ouăle depuse de o singură femelă sunt în număr de cel mult 9. Au lungimea de 2-3 cm și necesită o perioadă de incubație de 95-110 zile la temperatura de minim 22 grade Celsius până la eclozare.
Speranța de viață la broasca țestoasă galbenă de mâl este de cel mult 28 de ani. Poate fi crescută în condiții de captivitate, deoarece se comportă ca un animal timid, care nu are obiceiul să muște dacă nu se simte amenințată.
Reproducerea și ciclul de viață
Broasca țestoasă galbenă de mâl are un ciclu de reproducere sezonier, care începe primăvara, odată cu creșterea temperaturilor. Femela își depune ouăle în sol nisipos sau în zone protejate de vegetație, unde acestea sunt incubate de căldura naturală.
Clocirea durează aproximativ 60-80 de zile, iar puii sunt complet independenți de la eclozare. Longevitatea speciei poate ajunge până la 20 de ani în sălbăticie, dar depinde de factori precum habitatul, disponibilitatea hranei și evitarea prădătorilor.
Importanța ecologică a broaștei țestoase galbene de mâl
Această specie joacă un rol crucial în ecosistemele acvatice, contribuind la menținerea echilibrului prin controlul populațiilor de nevertebrate și pești mici.
De asemenea, ajută la curățarea habitatului prin consumul de hoituri, reducând astfel riscul răspândirii bolilor în mediul acvatic. Prin prezența sa, broasca țestoasă galbenă de mâl servește și ca indicator ecologic al sănătății habitatului, fiind sensibilă la poluarea apei și schimbările climatice.
Video – Broasca țestoasă galbenă de mâl (Kinosternon flavescens):