Broasca țestoasă-leopard este a doua țestoasă ca mărime din Africa. Are denumirea științifică Geochelone pardalis și apare îndeosebi în regiunile estice și sud-estice ale acestui continent deoarece preferă habitatul uscat sau semi-deșertic și nu zonele forestiere dense. Poate duce o viață sedentară în zonele nisipoase de coastă, de savană, dar, de asemenea, poate ajunge și la altitudini de până la 3000 m.

Broasca țestoasă-leopard (Geochelone pardalis)
Broasca țestoasă-leopard (Geochelone pardalis)

Se remarcă prin coloritul foarte interesant al carapacei, de la care îi vine și numele de broasca țestoasă-leopard. Nuanțele sunt maronii și galbene, astfel distribuite încât alcătuiesc un desen ca cel al pielii de leopard pe carapacea boltită, de formă oarecum piramidală. Un exemplar adult are lungimea carapacei de 30-70 cm și greutatea de aproximativ 30-50 kg. Capul este mic, gâtul ascuns sub carapace, plastronul de culoare deschisă, bej-gălbuie. Picioarele sunt robuste, cilindrice, prevăzute cu gheare tari, rezistente și groase.

Broasca țestoasă-leopard ajunge la maturitatea sexuală la vârsta de 8-10 ani. Reproducerea la această specie este ovipară, iar hrana este specifică unei reptile erbivore. Consumă tot felul de plante, ciulini, cactuși, frunze suculente de pomi, ierburi, etc. În perioada de reproducere, broasca țestoasă-leopard depune aproximativ 30 de ouă în gropi săpate în solul afânat, nisipos. După o perioadă lungă de incubație, de 170-450 de zile, ouăle eclozează și apar puii mici, de numai 5 cm. Cei mai mari dușmani naturali ai acestor broaște țestoase sunt berzele, sopârlele-monitor, mamiferele carnivore și ciorile.

În perioada lunilor foarte reci, broasca țestoasă-leopard hibernează în sol, în subteran, iar în lunile calde de vară stă la suprafață și își caută hrana. Această reptilă poate fi crescută și în captivitate, intr-un terariu spațios. Poate fi hrănită cu diverse legume, salată verde, dovlecei, trifoi, lucernă și pepeni verzi. Alimentele vegetale trebuie să alcătuiască 80% din dieta sa. Nu trebuie uitat nici de fructe. De asemenea, trebuie să consume morcovi deoarece au vitamina A.

Broasca țestoasă-leopard face parte din ordinul Testudines, familia Testudinidae. Speranța de viață la broasca țestoasă-leopard este de aproximativ 30 de ani.

Video – Broasca țestoasă-leopard (Geochelone pardalis): 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ