Broscuta raioasa zidar este o specie mica din regiunile nordice ale Australiei care isi are numele de la sunetele interesante pe care le scoate (si care se aseamana cu doua pietre ce se ciocnesc ritmic intre ele) dar si de la aspectul aspru si ridat al pielii corpului. De asemenea apare frecvent in Papua Noua Guinee, in zonele de campie cu ierburi bogate, sau cu paduri defrisate si umede. Traieste in regiuni joase, poate ajunge doar pana la altitudinea de 500 m.
Exemplarele ajunse la maturitate au lungimea corpului de 1,5-3 cm, sunt foarte mici si delicate, iar coloritul lor este intunecat. Pe partea dorsala este in nuante gri-maronii, cu multe glande asemanatoare negilor. Pe partile laterale apare cate un sir de pete galbene-aurii care la unele exemplare sunt unite si realizeaza o linie continua. Pe partea ventrala nuantele de culoare sunt mai deschise si uniforme.
Capul este mare si putin aplatizat, botul rotunjit la varf, iar gura are deschiderea larga. Ochii sunt mari si bulbucati, au irisul de culoare inchisa, iar in spatele lor pot fi observate membranele timpane rotunde si mari. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si destul de inguste, cele din spate prezinta cate un tubercul carnos folosit la sapatul gropilor in pamant.
Perioada de reproducere la aceasta specie este iarna. Masculul isi striga femele prin sunete stridente caracteristice, iar dupa imperecherea ce are loc in apa, femela depune ouale sub forma unor mici gramajoare la suprafata acesteia, iar ele cad usor pe fundul iazului. Broscuta raioasa zidar traieste intr-un habitat predominant terestru, doar pentru depunerea oualor merge in mediul acvatic.
Totusi ea nu se departeaza forte mult de cursurile de apa, baltile temporare, iazurile si lacurile din mediul sau natural. In perioada secetoasa a anului are obiceiul sa se refugieze in gropi sapate in pamant si sa-si petreaca timpul acolo pana la venirea ploilor.
Broscuta raioasa zidar are denumirea stiintifica de Uperoleia lithomoda, face parte din ordinul Anura, familia Myobatrachidae si nu este o specie pe cale de disparitie.