Brotacelul cu botul rosu (Scinax ruber) populeaza regiunile din Caraibe, sudul Americii Centrale si nordul Americii de Sud. Un numar mare de exemplare poate fi intalnit in Puerto Rico, Panama, Guyana, Bolivia, Paraguay, Venezuela. Este o specie exclusiv terestra care se distinge prin corpul turtit si botul destul de ascutit. Prefera mai ales zonele cu paduri tropicale, zonele montane, cele cu paduri subtropicale uscate, dar si locurile din apropierea cursurilor de apa, cu pajisti si mlastini, de langa iazuri, lacuri sau zonele forestiere distruse.

Brotacelul cu botul rosu (Scinax ruber)

Exemplarele adulte au lungimi cuprinse intre 2,5-4 cm, masculul fiind intotdeauna putin mai mic decat femela. Au un colorit predominant galben, sau uneori maroniu, gri sau argintiu, iar pe partea dorsala a corpului prezinta pete si dungi de culoare inchisa. Membrele anterioare sunt mai subtiri si mai scurte decat membrele posterioare si au degetele prevazute cu discuri adezive aplatizate.

In perioada de imperechere – care are loc in sezonul ploios – femelele isi aleg partenerii intotdeauna cu 20% mai mici decat ele, deoarece astfel se asigura mai bine contactul cu masculul si sunt fecundate un numar mai mare de oua. Masculii pentru a-si atrage femelele obisnuiesc sa emita sunete puternice, mai ales pe inserate. Pentru a reduce riscul de distrugere a oualor de catre pradatori, femelele le depun in grup si apoi le imprastie in jurul apei. Hrana acestor brotacei consta din larve si diferite tipuri de insecte.

Brotacelul cu botul rosu face parte din ordinul Anura si familia Hylidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Brotacelul cu botul rosu (Scinax ruber):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here