Deși este un stat mic situat pe coasta de nord a insulei Borneo, în sud-estul Asiei, Brunei are unul dintre cele mai ridicate standarde de viață din lume, mulțumită depozitelor considerabile de petrol și gaze. Brunei este o țară cu întinderi mari și împădurite, iar activitațile umane sunt restricționate în mare parte, în zonele de coastă sau estuare. Vizitatorii vor întalni aici frumusețea artei islamice, tradiții regala conservate și bogății arhitecturale precum Moscheea Sultan Omar Ali Saifuddien, cu domul său aurit.

Țara și-a câștigat independența în anul 1984, însa are cea mai veche monarhie și secole întregi de patrimoniu regal. La conducerea singurei monarhii islamice din lume se afla Sultanul din Brunei, ce provenea dintr-o familie cu rădăcini de peste 600 de ani. Primul sultan și-a obținut tronul în anul 1405 și a pus bazele dinastiei a cărei ramificații au ajuns până în prezent, Sultanul Haji Hassanal Bolkiah, fiind al 29-lea conducator. Acesta domnește de 38 de ani.

În anul 1984, sultanul a declarat Negara Brunei Darussalem – Brunei, Întruchiparea Păcii – ca monarhie musulmană democratică, independentă și suverană, condusă în conformitate cu legile islamului.

În trecut, Brunei făcea comerț cu China, iar în timpul supunerii față de regatul javanez Majapahit, a stat sub influență hindusă. La începutul secolului al XV – lea, odată cu declinul regatului Majapahit și răspândirea islamismului, Brunei a devenit un sultanat independent. Din secolul al XVI – lea, până în secolul al XIX – lea a fost un stat puternic, domnind peste partea de nord a insulelor Borneo și a celor adiacente. Japonia a ocupat Brunei în timpul celui de-al doilea război mondial, țara fiind eliberată de Australia, în anul 1945.

Citește și:  Weekend relaxant în Grădina Luxemburg din Paris
Bandar Seri Gegawan
Bandar Seri Gegawan

Principalele atracții turistice ale statului Brunei sunt capitala Bandar Seri Gegawan cu priveliștile din minaretele ce încoronează domurile aurite ale moscheei Sultan Omar Ali Saifuddien, aflată în mijlocul unei lagune artificiale.

Un exemplu al bogăției patrimoniului regal este reședința sultanului Istana Nurul Iman. Alte locuri de interes includ Mormântul sultanului Bolkiah, cunoscut și ca „amiralul cântareț”, clădirea Regalia aflată în mijlocul capitalei ce adăpostește o coleștie de obiecte ceremoniale, Muzeul Brunei și Muzeul de Tehnologie Malaeză.

Aleile din lemn care fac legătura între casele din Kampong Ayer un sat de apa aflat la marginea capitalei, faimos datorita celei mai mari colectii de case pe picioroange din lume sunt, de asemenea, de vizitat.

Parcul Tematic Jeruding
Parcul Tematic Jeruding

Lângă capitală, în districtul Brunei-Muara, se afla Parcul Tematic Jeruding, în care se dau reprezentații de divertisment. Călătorii se pot plimba pe plajă și urmări spectacolele.

Merimbun
Merimbun

Operatorii locali organizează tururi de jumătate de zi cu barca spre Pulau Selirong, o insulă cu mangrove aflată la 45 de minute de Muara. Printre animalele prezente aici se numara maimuțele, macacii, vulturii și pescarușii. Cel mai mare lac din țară, Merimbun, se afla într-o stațiune din districtul Tutong. Turiștii se pot bucura de picnicuri în liniște, de priveliștea oferită de păsări și drumeții prin junglă.

În districtul Temburong se află case tradiționale și zone mari de padure tropicală neumblată. Se organizeaza tururi în Parcul Național „Ulu Temburong”, care includ rafting și înot.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.