Bruxelles este un oraș renumit pentru numeroasele activităție pe care le desfășoară Uniunea Europeană aici, dar capitala Belgiei oferă mai mult decât atât. Acest frumos oraș reușește să te cucerească prin arhitectură, atmosferă relaxantă, dar și prin viața sa de noapte.

La Bruxelles, am ajuns în urmă cu doi ani, prin intermediul jobului pe care îl aveam la vremea respectivă. M-am îmbarcat în avion și, după aproximativ trei ore, am ajuns în frumoasa capitală a Belgiei. De pe Aeroportul din Bruxelles am luat trenul pentru a ajunge la hotelul la care eram cazată. Spre norocul meu, hotelul era amplasat destul de aproape de centrul orașului.

Catedrala Sf.Michael și Sf.Gudula

DSCN1579

În condițiile în care am aterizat devreme am reușit să ajung la hotel cam pe la ora 12.00, dar camera încă nu era pregătită, de aceea mi-am lăsat bagajul la hotel și am pornit la plimbare prin oraș. Lângă hotel era Catedrala Sf.Michael și Sf.Gudula.

Amplasată între orașul de jos și cel de sus, mai exact pe dealul Treurenberg, catedrala te impresionează de îndată ce i-ai trecut pragul. Se spune că la începtul secolului al XI-lea a fost ridicată o biserică. Biserica de pe dealul Treurenberg a căpătat o mare importanță în 1047, când Lambert al- II-lea a ordonat ca moaștele Sfintei Gudula să fie mutate aici. Astfel, biserica din centrul orașului a început să atragă din ce în ce mai mulți vizitatori pentru că devenise cel mai important lăcaș de cult din Bruxelles.

De-a lungul timpului catedrala a trecut prin câteva schimbări, iar prin secolul al XIII-lea aceasta a fost renovată în stil gotic. În schimb reprezentanții bisericii au ales să păstreze ceva și din vechea clădire de aceea astăzi încă poate fi văzută cripta construită de la începuturi. Între anii 1226 și 1276 a fost ridicat corul, iar prin secolul al XV-lea a fost realizat naosul. Cea din urmă fațadă a fost cea vestică, care a fost finalizată în 1490.

Arhitectura catedralei este una foarte interesantă care surprinde foarte bine stilul gotic. Pentru a ajunge la intrare se ajunge pe o scară imensă care a fost realizată în 1861. O dată ce ai pășit în interior vei observa 12 coloane care împreună cu vitralile, prin care pătrund puțină lumină, subliniează foarte bine stilul gotic. Pe vitralile capelei de nord se regăsesc portrele unor regi și împărați precum Fancois I al Franței, Ferdinand I, Ludovic al Ungariei, Joao al III-lea al Portugaliei. În timp ce pe vitralile din cor sunt imprimate chipurile unor conducători precum : Maximilian de Austria, Filip cel Frumos, Carol al V-lea, Filip al II-lea al Spaniei, Philibert de Savoia cu soția sa Margareta de Austria. Procesul de renovare al catedralei a fost unul lung deoarece s-a întins pe tot parcursul secolului XX. Renovarea s-a finalizat înainte de căsătoria dintre Prințul Moștenitor al Coroanei Belgiei Philippe și mireasa sa Prințesa Mathilda, în 1999.

După ce am vizitat frumoasa Catedrală, m-am reîntors la hotel unde camera mea era pregătită impecabil, după cum era de așteptat. La finalul serii am ajuns la Kwint Restaurant, care era amplasat la cinci minute distanță față de Gara Centrală din Bruxelles. Mâncarea servită în restaurant era specifică bucătărie franțuzești. Astfel, meniul a fost servit cu eleganță alături de un vin care a înnobilat gusturile extraordinare din fiecare farfurie. În același timp, de la orice masă te puteai bucura de o priveliște minunată a orașului. De la atmosfera relaxantă din cadrul restaurantului m-am hotărât că era timpul să încerc și altceva, așa că am pornit pe străzile Bruxellului în căutarea unui pub în care să mă pot distra și în același timp să cunosc localnicii.

Plimbându-mă pe străzile din centrul orașului am văzut un pub animat de scoțieni, dar pe care am preferat să-l evit deoarece spiritele erau prea încinse din cauza unui meci de fotbal ce se difuza la ora respectivă. Am mers mai departe și am ajuns la renumitul bar Delirium. Acest bar este recunoscut pentru numeroasele tipuri de bere care pot servite aici, peste 2.000, astfel intrând în Carte Recordurilor. Aceste tipuri de bere provin din 60 de țări, dar există și numeroase sortimente din Belgia. Chiar la intrare barului există simbolul său, un elefant roz. În cele din urmă, am degustat un sortiment de bere neagră, care a avut un gust aparte și total diferit față de brandurile pe care le găsim în România din acestă categorie de băuturi. De aceea, nu trebuie să ratați acest bar, care are și o arhitectură interesantă și inedită. Aici veți avea ocazia să stați în butoaie de bere.

Piața centrală din Bruxelles, o splendoare

A doua zi pe care am petrecut-o la Bruxelles am avut mai mult timp la dispoziție să vizitez orașul. Astfel, la lumina zilei am reușit să văd centrul orașului. Am reușit să ajung în piața centrală din Bruxelles care se numește Grand Place (Grote Markt), și pe care vă sfătuiesc să nu o ratați.

 

DSCN1586

Potrivit istoriei, piața a început să devină populată în perioada Evul Mediu când în jurul acesteia au început să fie ridicate case din lemn modeste și dimensiuni mici. Ulterior, aceste locuințe au fost înlocuite cu unele din piatră. De-a lungul timpului piața a fost renovată, iar prin 1455 a fost terminată construcția Primăriei din Bruxelles. Piața ajunsese să fie un punct important unde se întâlneau oamenii politici și discutau cele mai importante lucruri ale vremii.

Pe data de 13 august 1695, între orașul a fost distrus în urma unui bombardament comandat de Ludovic al XIV-lea al Franței, ca represalii pentru o bătălie pierdută în Namur (în sudul Belgiei).

Între anii 1695 și 1700, locuitorii au reconstruit casele și Primăria. O dată cu această mare renovare multe locuințe au intrat în proprietate privată, ceea ce a dat mari bătăi de cap primarului în ceea ce privește păstrarea unicității arhitecturii. Acesta chiar a promulgat o lege pentru păstrarea fațadelor realizate în secolele trecute.

Astăzi piața centrală din Bruxelles este un loc plin de turiști curioși să descopere istoria acestui oraș frumos. Unii dintre ei preferă să savureze o bere belgiană, în timp ce alții sunt impresionați de numeroasele magazine pline cu bunătăți din ciocolată. Totodată orașul este viu prin numeroasele evenimente ce au loc aici: evenimente religioase și concerte până la evenimente florale.

În prezent, Grand Place a devenit obiectivul turistic principal din Bruxelles. Marea Piață din Bruxelles este vizitată de anual de mii de turiști care se bucură de arhitectura clădirilor. De asemenea, aici au loc și numeroase evenimente interesante.

Simbolurile orașului: Manneken Pis și ciocolata

În centrului vechi al orașului se găsește unul dintre cele mai ciudate obiective turistice. Este vorba despre o statuie a unui băiețel dezbrăcat care face pipi într-o fântână, cunoscută sub numele de Manneken Pis, care atrage numeroși vizitatori care își doresc să facă o poză.

DSCN1625

Cel mai vizitat, dar și cel mai fotografiat obiectiv turistic din Bruxelles este Manneken Pis, o statuetă ce reprezintă un băiețel dezbrăcat care face pipi într-o fântână. Amplasat la coțul străzii Rue de l’Etuve/Stoofstraat cu Rue du Chene/Eikstraat statueta face furori printre vizitatorii din întreaga lume, dar este tar îndrăgit și de localnici.

Tot orașul este împânzit cu astfel de statuete în magazinele de suveniruri. Manneken Pis este o statuetă răspândită nu numai în Bruxelles ci și în alte orașe din lume. Pentru a fi mai interesantă statueta din Bruxelles este îmbrăcată în diferite costume pe parcursul anului.

Potrivit legendelor, Manneken Pis a fost realizată în memoria unei bătălii din secolul al XII-lea dintre trupele Ducelui Godfrey al III-lea de Leuven și Lorzii de Grimbergen. Godfrey al III-lea avea numai doi ani atunci când și-a moștenit ducatul. Legendele spun că în momentul în care comandantul armatelor l-a ridicat pe micuțul lord acesta ar fi făcut pipi pe lorzii Grimbergen care au pierdut bătălia.

O altă legendă spune că statuia de fapt a fost ridicată în numele unui băiețel care a salvat orașul pentru că a urinat pe fitilul unei bombe ce urma să explodeze la zidurile care păzeau zona.

Se mai spune că Manneken Pis a fost făcută după ce un bărbat și-a pierdut băiatul și l-a găsit într-o grădină unde făcea pipi. Bărbatul a oferit această statuetă proprietarului grădinii.

În 1388,a fost realizată o statuetă din piatră, dar care a fost furată și i s-a pierdut urma. Astăzi, Manneken Pis este o statuetă din bronz construită de Jerome Duquesnoy, dar care atrage numeroși ochi curioși.

 

DSCN1631

Lucrul pentru care este renumit orașul Bruxelles este cicolata. Dacă vei dori să cumperi câteva bomboane, cu siguranță vei avea de unde pentru că vei găsi la tot colțul magazine care îți vor încânta simțurile cu cea mai fină ciocolată. Aici, vei găsi numeroase sortimente de ciocolată, în diverse forme. Cei care iubesc ciocolata vor simți că au ajuns în Paradis. Ciocolata belgiană este celebră în lume, producătorii folosesc doar boabe de cacao de cea mai bună calitate şi o cantitate generoasă de unt de cacao, dar reţetele de preparare sunt secrete bine păzite. Puteţi afla totul la Muzeul Ciocolatei, iar de gustat e cu putinţă peste tot, pentru că sunt zeci şi zeci de ciocolaterii, trebuie doar să vă hotărâţi ce sortiment de praline, trufe sau ciocolată vă place cel mai mult, pentru a putea lua şi acasă un suvenir dulce, dar și deosebit.

Așadar, Bruxelles este renumit pentru că este sediul guvernului și parlamentului federal, dar și pentru produsele sale specifice precum berea, ciocolata, gauffres, sau cartofi prăjiți – mulți cartofi prăjiți(peste tot în oraș; există localuri speciale pentru ei, sunt considerati mâncarea națională). În cele din urmă, capitala Belgiei este un loc frumos în care ai ce să vizitezi și unde te poți distra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.