Bustul lui George Coșbuc este amplasat în fata Casei de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca.

bustul-lui-george-cosbuc-din-cluj-napoca-judetul-cluj-vazut-din-lateral.jpg

George Coșbuc a fost un poet și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916.

Poezia sa aparține patrimoniului cultural național și, deși este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbările școlare sau populare, creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrșit și un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi.

imagine-cu-bustul-lui-george-cosbuc-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor, e un precursor al mișcării poporaniste și un tehnician desăvîrșit al prozodiei, folosea o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima. A dat o versiune completă a poeziei lui Dante, Divina comedie.

bustul-lui-george-cosbuc-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc Eneida și Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român.

Într-o eră digitală rapidă, bustul lui George Coșbuc rămâne un simbol al valorilor perene și al importanței păstrării legăturii cu patrimoniul literar. Prin poezia sa, care evocă sentimente universale de dragoste, dreptate și dor, Coșbuc continuă să influențeze și să inspire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.