Cainele cu urechi mici (Atelocynus microtis) traieste in padurile tropicale umede din America de Sud, din Bazinul Amazonului, din Peru, Ecuador, Venezuela, Brazilia, Columbia, Bolivia. Prefera intotdeauna zonele din apropierea cursurilor de apa proaspata si cat mai departe de asezarile umane.

Exemplarele adulte sunt de talie medie, au lungimea corpului de 72-100 cm si greutatea de 9-10 kg. Numele vine de la urechile scurte si rotunjite, acoperite de par si pozitionate pe partile laterale ale capului. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte, dar se termina cu labe puternice si partial palmate, ceea ce arata un stil de viata partial acvatic.

Capul este bine proportionat fata de marimea corpului, botul este lung si ingust, iar ochii sunt mari cu irisul de culoare neagra sau maronie. Corpul este acoprit cu blana deasa in nuante de culori gri-rosiatice sau negre, cu zone cafenii-deschise. Coada este lunga de 25-35 cm, stufoasa si cu un colorit negru.

Unii localnici au credinta ca acesti caini sunt agresivi, insa acest lucru nu se stie cu exactitate, se cunosc foarte putine aspecte privind modul lor de viata. Cert este ca hrana lor consta din carne, in special din peste si mici mamifere, completata ocazional cu insecte, broaste, pasari, reptile, legume si fructe.

Citește și:  Sturzul-zeflemitor de Galapagos (Nesomimus parvulus)

Sunt animale solitare, traiesc in perechi doar in perioada de imperechere, care coincide cu sezonul uscat. Femela naste de regula 2-4 pui pe care ii alapteaza o perioada scurta de timp si apoi ii hraneste cu carne.

Cainele cu urechi mici face parte din ordinul Carnivora, familia Canidae. Apare frecvent in gradinile zoologice sau este vandut ca animal de companie. Ca specie este amenintata de pierderea habitatului natural, numarul de exemplare este in scadere. Acest caine nu este vanat pentru blana deoarece acesta nu prezinta niciun interes. In Brazilia si Peru cainele cu urechi scurte se afla sub protectia legii, deoarece este considerat ca specie in pericol de disparitie.

Video – Cainele cu urechi mici (Atelocynus microtis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.