Fringillidae reprezintă una din cele mai bogate familii de păsări cântătoare. Au ciocul gros, în formă de con și sunt răspândite în numeroase regiuni geografice ale pământului. Hrana lor constă din insecte, larve de insecte, muguri de arbori și arbuști, și semințe ale diferitelor specii de plante.
Din categoria căldărașilor face parte o specie care apare frecvent în Europa dar zboară și spre regiunile estice, asiatice, până în China. Se numește căldărașul-mare și are denumirea științifică Pyrrhula p. pyrrhula. Penajul acestei specii este minunat, iar coloritul este intens mai ales la mascul.
Acesta impresionează femela prin nuanțele frumoase ale penajului în perioada de reproducere. Căldărașul mare este vioi mai ales pe crengile copacilor, pe sol mișcările lui în timp ce țopăie par mai puțin sigure. Pentru a-și înhăța hrana (muguri, larve de insecte) în cioc are obiceiul de a se ține strâns cu degetele de creangă și a sta agățat chiar cu capul în jos.
Sunetele pe care le emite sunt foarte frumoase, melodioase, asemănătoare unor fluierături diferite, fapt pentru care această pasăre este frecvent crescută și în colivie. La noi în țară, căldărașul-mare este cunoscut ca pasăre de trecere și pasăre clocitoare în pădurile dese din Munții Carpați.
O altă specie europeană este căldărașul-mic care are denumirea științifică Pyrrhula pyrrhula minor. În Pirinei, în Peninsula Iberică trăiește specia Pyrrhula pyrrhula iberiae, iar în Caucaz și Transcaucazia apare specia Pyrrhula pyrrhula rossikowi.
În Insulele Britanice apare specia Pyrrhula pyrrhula pileata, iar în regiunile estice și sudice de coastă la Marea Caspică apare specia Pyrrhula pyrrhula caspica. În munții din nordul Mongoliei apare specia Pyrrhula pyrrhula cineracea, iar în regiunile Honshu, Hokkaido, Sahalin apare specia Pyrrhula pyrrhula griseiventris.
Video – Căldărașul, Pyrrhula pyrrhula: