Califarul alb (Tadorna tadorna) este o pasare clocitoare din regiunea de tarm a Marii Nordului, partea de vest a Marii Baltice, tarmul Norvegiei. De asemenea, apare pe langa lacurile sarate din Asia Centrala, cele din sudul sau estul Siberiei, dar si pe tarmul Marii Caspice si al Marii Negre.

Califarul alb vine in carduri destul de mari in Delta Dunarii, cuibareste in special pe lacurile Sinoe si Razelm. In perioada cand lacurile ingheata, pleaca din tara, pentru a reveni apoi dupa dezghet.

Pasarea adulta are lungimea corpului de 58-66 cm, deschiderea aripilor de 110-130 cm, iar greutatea variaza destul de mult. Femela este cu o treime mai mica decat masculul.

Penajul masculului pe cap si gat este negru cu reflexe verzui. Pe spate, in zona umerilor, are doua dungi negre, longitudinale. Pe laterale, in zona pieptului, culoarea este maro-roscata. Pe burta are o dunga neagra.

In rest penajul corpului este predominant alb. Ciocul este de culoare rosie numai in perioada imperecherii, apoi devine maro. Coada are cateva pene negre. Penajul femelei este diferit. Are capul si gatul de un verde-negru stralucitor. In zona umerilor coloritul este brun-ruginiu. Aripile au penele cele mai mari negre, verzui si ruginii.

Citește și:  Mandrilul (Mandrillus sphinx), o specie de maimuțe care trăiește în regiunile ecuatoriale

califari albi

Isi face cuibul in special in vizuini de iepuri, in gauri sapate in dune, baraje sau diguri, bine camuflate de ierburi, cu o galerie de acces de 1 m lungime. In general sunt pasari monogame. Femela depune un numar de 7-12 oua alb-crem, cu suprafata neteda si forma ovala, care cantaresc cca. 75 g. Acestea sunt clocite timp de 28-30 zile, dupa care ies puii, care sunt aparati si hraniti cu foarte mare atentie de pasarea mama. Puii ajung la maturitate dupa 22 de luni. Cand sunt in pericol, se ascund in vegetatie sau fac scufundari in apa.

Califarul alb se hraneste cu insecte acvatice, viermi, melci, scoici, alge, diferite plante acvatice, uneori si seminte. Pasarile isi scufunda intreaga parte superioara a corpului in apa, si cauta cu ciocul pe fundul apei pentru a gasi scoicile ascunse. Prefera sa manance crabi, midii si melci.

Sunetele scoase de cele doua pasari difera destul de mult. Strigatul femelelor este sonor si profund, un fel de ,,gaga-gaga”, cele ale masculului sunt inalte, suieratoare, de tipul ,,tiju-tiju-tirrr-tiju-tiju”.

Aceasta specie de pasari face parte din ordinul Anseriformes si familia Anatidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.