In tara noastra traieste o pasare migratoare – caneparul – care impresioneaza prin penajul frumos si trilurile interesante pe care le scoate. Caneparul este considerat unul din cei mai desavarsiti cantareti ai tinuturilor joase, deluroase, ai vailor raurilor si de la poalele muntilor din tara noastra. El este intalnit si in peisajul din nordul Europei si Asiei, de unde migreaza toamna spre regiunile din sud pentru a ierna.

Caneparul (Carduelis cannabina), Mascul, Foto: ascouseringer.blogspot.ro
Caneparul (Carduelis cannabina), Mascul, Foto: ascouseringer.blogspot.ro

Caneparul face parte din grupul frigilidelor de tipul sticletilor pentru ca se aseamana cu acestea ca stil de viata dar si prin caracteristicile principale ale corpului. Are lungimea corpului de 13-14 cm, anvergura aripilor de 22-23 cm si greutatea de 15-20 g. Penajul este galben-cafeniu in regiunea oculara, rosu-carmin pe crestetul capului, cafeniu pe spate, maroniu-roscat cum e scortisoara pe partea dorsala si galben spre alb spre zona posterioara dorsala. Pe partea ventrala in zona pieptului coloritul penajului este caramiziu sau rosu-carmin, abdomenul si tentricele sunt albe, iar gusa sub cioc este alba si ea. Capul este rotund, ochii sunt mari ca doua margele negre, iar ciocul este scurt, gros, ascutit si galben. Picioarele sunt subtiri, delicate, se termina cu trei degete indreptate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare lungi, curbate si ascutite.

Caneparul este o pasare sedentara care cloceste de doua ori pe an in regiunile subcarpatice, in tufisurile de la marinea padurilor sau in livezile oamenilor, deci face doua randuri de pui. Dupa imperechere femela depune 4-6 oua care au coaja albastruie cu multe pete de culoare inchisa si le cloceste singura timp de 12 zile.

Citește și:  Ghionoaia verde (Picus viridis), pasăre din pădurile de foioase

Cantecul sau este variat, foarte frumos, usor nazal, alcatuit din sunete ce se aseamana cu cele emise de flaut sau cu un semnal slab de alarma. Atat femela cat si masculul sunt pasari cantatoare, pot fi observate usor datorita trilurilor pe care le scot mai ales dimineata si seara, de multe ori aceste pasari canta impreuna, in cor, sau una cate una, pe rand. Apelul de imperechere este putin diferit, mai impresionant, alcatuit din triluri rapide si persistente, cu el masculul atrage femela cand o curteaza. Zborul este ondulat, lin, la fel ca si al cintezelor din tara noastra. Hrana lor consta din seminte de arbori, plante cultivate sau erbacee, boabe de cereale, fructe de padure si completata ocazional cu insecte si larve de insecte, mai ales afide, gandaci, muste si gargarite.

Caneparul are denumirea stiintifica de Carduelis cannabina, face parte din ordinul Passeriformes, familia Frigillidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Caneparul (Carduelis cannabina):

[flv]https://destepti.ro/wp-content/uploads/2013/11/Caneparul.flv[/flv]

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.