Capela Regala din Granada sau Capilla Real de Granada este un mausoleu, ce se afla in orasul Granada, Andaluzia, mai precis in sudul Spaniei. Aceasta este un monument al intemeietorilor imperiului, fiind locul de odihna vesnica al celor doi monarhi care au reusit, in cele din urma, sa unifice Spania. De fapt, prin casatoria Isabelei I de Castilia cu Ferdinand al II-lea de Aragon, cele doua regate aveau sa se uneasca.
Mai mult decat atat, cei doi monarhi au reusit sa cucereasca Granada, de altminteri, ultimul teritoriu aflat sub dominatie musulmana. Poate si de aceea cei doi monarhi au fost numiti de catre papa Alexandru al VI-lea “Regi Catolici”. Interesant este sentimentul de antipatie profunda al Isabelei fata de stilul ranascentist, cu atat mai mult cu cat Capela Regala din Granada a fost ridicata urmand un plan gotic.
Si totusi, catedrala din Granada, ce se afla in apropiere (construita intre anii 1523-1703) este o constructie renascentista. In sfarsit, Capela Regala a fost construita cu un scop precis, si anume sa adapostesca mormintele tuturor monarhilor Spaniei, chiar daca El Escorial a fost cladirea care a servit acestui scop pana la urma. Ba chiar, nici macar Isabela nu a fost depusa inca de la inceput in Capela Regala, trupul acesteia fiind pus intr-o manastire aflata in aceeasi regiune. Si Ferdinand, de asemenea, i s-a alataurat Isabelei in anul 1516.
Numai ca nepotul acestora, Carol al V-lea, a decis mutarea trupurilor monarhilor in Capela Regala din Granada, poate ca un raspuns la preferintele, in ceea ce privea stilul arhitectonic, ale Isabelei I De Castilla. Cel care a sculptat mormintele si efigiile de pe piatra funerara, in marmura si alabastru, a fost florentinul Domenico Fancelli. In capela au mai fost depuse si trupurile altor trei membri ai familiei regale, respectiv Juana “Nebuna”, fiica Isabelei si a lui Ferdinand, Filip I cel Frumos, sotul ei, precum si printul Miguel da Paz, nepotul lor si printul mostenitor al Spaniei si Portugaliei.
De remarcat este catapeteasma din Capela Regala ce contine patru panouri din lemn sculptat. Aceasta comemoreaza campania prin care Ferdinand si Isabela au recucerit Granada in cea de-a doua parte a secolului al XV-lea. Si deloc surprinzator, mai ales ca, mai mult sau mai putin, campania a fost un adevarat triumf.
Totodata, mai trebuie sa mentionam ca mausoleul Capela Regala mai contine si colectia de opere de arta apartinand Isabelei, insa si artefacte ce dateaza inca din perioada in care a fost cucerita Granada. Despre Capela Regala se poate spune ca este un monument inchinat celor doi intemeietori ai Spaniei, cu atat mai mult cu cat, inainte ca acesti monarhi sa triumfeze in acest sens, Spania nu era decat o grupare de regate independente. Poate si de aceea, dupa domnia lor, Spania, deja un stat unificat, s-a transformat intr-una dintre cele mai mari puteri mondiale.