Caracalul este un animal carnivor care face parte din categoria felinelor si traieste in regiunile aride si semi-desertice din Africa, Asia Mica, Arabia, India de Sud-Vest (mai ales in Desertul Rajasthan). Nu prefera padurile ci este un iubitor al zonelor de campie, al deserturilor si locurilor intinse si uscate. Este cunoscut si cu numele de rasul african, iar denumirea de ,,caracal” este de origine turca si inseamna ,,urechi negre”, face referire la urechile sale inguste si lungi, prevazute in varf cu smocuri lungi de par ca la ras.

Caracal, Femela, Foto: mybuzz9.blogspot.ro
Caracal, Femela, Foto: mybuzz9.blogspot.ro

Caracalul se aseamana foarte mult cu rasul insa are lungimea corpului mai mica decat acesta, doar de 60-91 cm. Greutatea unui animal adult ajunge la 6-19 kg, inaltimea de 45 cm, iar lungimea cozii de 23-31 cm. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul si cantareste mai putin. Caracalul are corpul acoperit cu blana scurta in nuante maronii-roscate pe partea dorsala si mai deschise pe cea ventrala. Exemplarele care traiesc in regiunile semi-desertice au un colorit mult mai luminos (se confunda cu nuanta nisipului) cu rol de camuflare in mediul in care traiesc. Coada este lunga si groasa, masoara cam o treime din lungimea corpului. Capul este mare, craniul rotunjit, urechile lungi cu smocuri de par lungi de 5-8 cm, ochii sunt mari, migdalati, cu irisul de culoare deschisa. Botul este robust, pe buza superioara apar cateva perechi de vibrize lungi si albe, care ii amplifica simturile, nasul este de culoare inchisa, iar maxilarele puternice si inzestrate cu dinti ascutiti. In zona botului are pete intunecate, iar la ochi dungi inguste albe. Membrele anterioare si posterioare sunt inguste si musculoase, se termina cu degete prevazute cu gheare ascutite. Aceste ii permit sa faca salturi enorme atunci mai ales cand prinde pasarile cu laba din zbor, el poate sari pe verticala si pana la 3-4 m.

Specia caracal, Foto: mybuzz9.blogspot.ro
Specia caracal, Foto: mybuzz9.blogspot.ro

Este un animal lacom si precaut, isi vaneaza prada in timpul noptii, doar in lunile de iarna este activ in timpul zilei. Hrana sa consta din tot felul de rozatoare, soareci si iepuri de camp, veverite, gerbili, reptile, serpi, arici, pasari, insecte si alte animale care traiesc la sol – antilope, struti, gazele, etc. In timpul zilei sta in adaposturi si vizuini care au apartinut unor animale mai mari (ex. vulpea) sau doarme in tufisuri. Este o felina periculoasa pentru om, mai ales daca este incoltit de acesta sau trezit din somn, ataca cu o reactie foarte rapida si musca ingrozitor ca un vanator feroce.

Citește și:  Dihorul cu labe negre (Mustela nigripes)

Traieste mai mult solitar, doar in perioada de imperechere pot fi observate grupuri familiale de caracali ce isi marcheaza un teritoriu prin excremente, sunt agresivi cu orice intrus si isi fac culcusul in pesteri sau vizuini.

Pui de caracal, Foto: mybuzz9.blogspot.ro
Pui de caracal, Foto: mybuzz9.blogspot.ro

Femele se imperecheaza cu masculul in perioada de calduri (care tine doar cel mult o saptamana), apoi are o perioada de gestatie de 60-70 de zile si naste unul pana la cel mult patru pui. In primele zile puii sunt orbi si au nevoie de ajutorul femelei pentru a supravietui. Ei deschid ochii dupa o saptamana, iar deja la doua saptamani incep sa mearga. Se dezvolta destul de rapid, au corpul acoperit cu blana cu par scurt la fel ca a adultilor doar putin mai inchisa la culoare, sunt intarcati la 4 luni, devin indepenedenti la 12 luni si ajung la maturitatea sexuala dupa 1-2 ani.

Caracalul traieste aproximativ 15-18 ani in conditii de captivitate si mult mai putin in mediul sau natural. Ca specie are denumirea stiintifica de Felis caracal, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. Riscul de disparitie al acestei specii este mic. Carcalul poate fi observat in gradinile zoologice iar unele exemplare sunt deosebite, se remarca prin blana complet neagra. Poate fi crescut in conditii de captivitate daca este adoptat la varsta frageda, insa multi sunt de parere ca acest animal este foarte dificil de imblanzit, uneori chiar imposibil.

Video – Caracalul (Felis caracal) sau rasul african:

https://www.youtube.com/watch?v=PARiwJQZgig

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.