Insula Carnac este o rezervație naturală de 10 km din cele 19 ha totale, la sud vest de orașul Fremantle din Australia de Vest, aproape de coasta orașului Perth, la doar 6 km de peninsula Woodman, între Insula Rottnest și Insula Garden, fiind înconjurată de reciful Stragglers.

Exploratorul francez Louis de Freycinet la bordul navei Casuarina, în 1803, a botezat-o Île Pelée (Bald Island), cunoscută mai târziu ca Île Lévilian sau Île Berthelot. În 1827, James Stirling a schimbat numele ei din Insula Pulo (ce însemna insulă în limba malay) în Insula Carnac în onoarea lui John Rivett Carnac, căpitan secund pe vasul HMS Success. A fost folosită ca închisoare pentru aborigeni în secolul al XIX-lea.

De asemeni a fost un loc de carantină pentru navigatorii și călătorii din Europa care se îmbolnăveau pe mare, astfel în 1898 au fost izolați aici 236 oameni fiind bolnavi de scarlatină, febră galbenă sau vărsat de vânt. Insula este casa unor animale specifice zonei ca leii de mare australieni, aici fiind doar masculii solitari pe cale de dispariție, delfini, păsări, pinguini, cormorani, pescăruși, foci, egrete, șarpele tigru.

panorama Carnac
panorama Carnac

Din cauză că nu sunt surse de apă dulce permanente și datorită prezenței șarpelui veninos tigru puțini oameni se aventurează să viziteze insula. Această specie de șarpe tigru este una dintre cele mai mortale din lume, acest șarpe fiind endemic aici și pe încă o insulă din Australia. Se presupune că a fost adus pe insulă de către un crescător de reptile, Rocky Vane în 1903 pentru a ucide pe soția sa și partenerul său care au murit după ce au fost mușcați. Leii de mare masculi care trăiesc pe insulă se deplasează la 200 km nord de orașul Perth pentru 4-5 luni la fiecare 17,5 luni pentru a se înmulți. După această perioadă migrează spre sudul insulei și ciclul se reia.

Accesul pe insulă se face doar cu barca sau cu un vas mic, doar în timpul zilei, sunt doar 5 mile de la țărm cu permis de vizitare, uneori și ghid. Este o zonă interzisă pentru vizitatori să se plimbe liber care permite leilor de mare să se adăpostească dacă doresc de curioși. Insula și rezervația naturală sub sub custodia aborigenilor.

lei de mare pe Insula Carnac
lei de mare pe Insula Carnac

Nu este permisă camparea pe insulă, partea protejată este la est, acolo pe plajele de nisip leii de mare pot fi fotografiați de departe. Partea vestică este folosită de către scufundători pentru observarea recifului marin Straggler, unde uneori se poate înota cu foci și lei de mare, o incredibilă ocazie. Se pot închiria vase pentru a face un tur al insulei, pentru pescuitul clasic sau cu harponul, un sport pe care îl apreciază mulți australieni și nu numai, se poate face un tur maritim cu firmele locale, cu vase pe care se poate dormi noaptea, deoarece nu sunt facilități de cazare pe insulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.