Vulpea rapida (Vulpex velox) traieste in regiunile de campie din partea centrala a Americii de Nord. Un numar mare de exemplare se intalnesc in statele Kansas, Wyoming, New Mesico si Colorado. Este numita vulpea rapida, deoarece cand urmareste prada poate atinge viteza de 50 km/ h.

Cu ani in urma era mult vanata pentru blana ei, care avea un colorit asemanator cu cel al vulpii-pisica. Pe partea dorsala este gri-cenusie, pe partile laterale, pe umeri, partile superioare ale membrelor si deasupra capului este maronie-portocalie. Pe partea ventrala si pe gat culoarea blanii este crem, coada este stufoasa si lunga de 18-26 cm, gri-maronie cu varful negru.

Membrele sunt albicioase pe partile interioare si mai inchise la culoare in partea de jos. Membrele posterioare au cate patru degete, iar cele anterioare au cate cinci, toate prevazute cu pernite tari, gheare scurte si neretractile.

Capul este mare, botul este lung adaposteste organe olfactive mari. Urechile sunt ciulite, de forma triunghiulara, la exterior sunt acoperite cu par scurt maroniu, iar la interior au par lung de culoare alba. Auzul este foarte fin, ochii mari si migdalati, cu irisul de culoare maronie, ii ofera o vedere bine dezvoltata. Un exemplar adult poate ajunge la lungime de 38-50 cm si greutatea de 1,5-3 kg. In general femela este mai mica decat masculul.

Aceste animale traiesc in pereche, isi sapa vizuini in solul nisipos, la adancimi de 1 m. Vizuinile au forma unor tuneluri lungi de 3-4 m, cu mai multe intrari. Vulpile sunt active mai ales dupa apusul soarelui si noaptea, cand pornesc in cautarea prazii. Ele vaneaza pasari, reptile, mici manifere, veverite, lacuste, gandaci, starvuri dar consuma si fructe de padure.

Citește și:  Pisica andină (Felis jacobita), o felină din regiunile muntoase

Vulpea rapidă

Prefera sa faca expeditii de vanatoare mai ales noaptea, insa uneori vaneaza si in timpul zilei, bucurandu-se de caldura soarelui. Urmaresc prada cu o siretenie de neinchipuit, iar pasarile sunt prinse din zbor prin salturi rapide asupra lor. Vizuina este facuta in locuri alese cu mare prudenta, iar intrarile in interiorul ei sunt bine acoperite de ierburi si radacini.

Perioada de imperechere tine din luna decembrie pana la sfarsitul lui februarie, iar in regiunile nordice din martie pana in mai. Femela dupa o perioada de gestatie de aproximatv 2 luni naste doi pana la sase pui, care la inceput cantareasc 40 g fiecare si au ochii inchisi. Ei deschid ochii dupa 2 saptamani, sunt alaptati timp de 4-6 saptamani, apoi sunt intarcati si hraniti cu bucatele de carne din prada adusa de parinti.

Daca este crescuta de mica, vulpea rapida poate fi domesticita, insa de multe ori iese la iveala natura ei salbatica. Speranta de viata la acest animal in conditii de captivitate este de aproximativ 14 ani.

Vulpea rapida face parte din ordinul Carnivora, familia Canidae. Este o specie vulnerabila, amenintata de pierderea habitatului.

Video – Vulpea rapida (Vulpex velox):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.