Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021 – iată câteva titluri din Top cele mai valoroase volume din literatura contemporană şi care au fost traduse şi în româneşte. Acasă, la plajă, în liniştea unui loc preferat pentru zilele de concediu, o carte interesantă poate fi un privilegiu, un fel de eliberare şi de detaşare de viaţa de zi cu zi şi o provocare pentru a descoperi universuri imaginare, un prilej pentru a reflecta, a ne amuza, a ne pune întrebări despre noi şi despre viaţă, în general.

Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021
Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021

Când este vorba de cărţi de citit, există întotdeauna şi opţiunea (prima opţiune) pentru mari scriitori ai literaturii universale din diverse epoci şi spaţii geografice, pentru capodopere ale literaturii engleze, franceze, germane, ruseşti, americane, latino-americane s.a.m.d., pentru care o viaţă de om nu ar fi de ajuns ca să fie parcurse.

Dar, la fel de interesante pot fi şi cărţi recente, inspirate de o realitate care ne este mai familiară sau de experienţe general umane şi a căror valoare a fost confirmată de recenziile critice, de topurile făcute de reviste de specialitate sau chiar de felul în care au fost primite de marele public.

Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021 – “Conjuraţia imbecililor”, de John Kennedy Toole

Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021 - Conjuraţia imbecililor, de John Kennedy Toole
Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021 – Conjuraţia imbecililor, de John Kennedy Toole

John Kennedy Toole este un scriitor american, autor a numai două romane – “Conjuraţia imbecililor” (“A Confederacy of Dunces”) şi “Biblia de neon” (“The Neon Bible”). Ar fi fost contemporanul nostru, dacă, după o serie de eşecuri şi din pricina depresiei şi a paranoiei, nu şi-ar fi pus capăt zilelor la numai 31 de ani.

“Conjuraţia imbecililor” este un roman picaresc – un tip de proză care, prin intermediul unor personaje care aparţin mediului interlop (aventurieri, cerșetori, intriganți, declasați etc.) – surprinde diverse medii sociale, moravuri, cu accente satirice şi într-un limbaj argotic, familiar.

Pentru această carte, publicată în 1980, la zece ani de la moartea scriitorului, când a avut un succes imens (s-a vândut în peste 1,5 milioane de exemplare şi a fost tradusă în 18 limbi), lui John Kennedy Toole i s-a acordat post-mortem Premiul Pulitzer, unul dintre cele mai prestigioase premii literare.

Acţiunea cărţii, cu tuşe de umor negru, se construieşte în jurul unui personaj excentric, mizantrop, leneş, egoist, “filosof” – Ignatius J. Reilly – student la literatură medievală, un nonconformist, care respinge obsesiile şi snobismul lumii în care trăieşte. Titlul romanului face referire la un citat din Jonathan Swift: “Când, în această lume, apare un geniu veritabil, el poate fi recunoscut prin faptul că toţi imbecilii se aliază împotriva lui”.

Ignatius J. Reilly, obligat de împrejurările vieţii să ocupe diverse slujbe de conjunctură, este un fel de Don Quijote modern, idealist, creativ, al cărui dispreţ faţă de contemporani devine o adevărată obsesie. Locuitorii (reali) din New Orleans, unde se desfăşoară acţiunea cărţii, au ridicat în oraşul lor o statuie a personajului principal, considerând că nicio altă carte nu a surprins mai autentic viaţa lor.

Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021 – “Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, de Elisabeth Gilbert

Elisabeth Gilbert
Elisabeth Gilbert

Pentru cine este în căutare de cărţi de citit în această vacanţă, volumul memorialistic “Mănâncă, roagă-te, iubeşte” (“Eat, Pray, Love”), de Elisabeth Gilbert, poate fi o alegere potrivită. Elisabeth Gilbert este o scriitoare americană, care a debutat în 1993. Cartea “Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, care relatează experienţele scriitoarei, din perioada 2003 – 2004, în anul în care a fost publicată s-a vândut în peste şapte milioane de exemplare, a fost tradusă în peste 30 de limbi, iar în 2010 a fost ecranizată, cu Julia Roberts în rolul principal.

Volumul de memorii “Mănâncă, roagă-te, iubeşte” relatează cum autoarea, la vârsta de 28 de ani, deşi părea să aibă tot pentru a fi fericită – un soţ, o frumoasă carieră, o locuinţă confortabilă etc. – conştientizează că şi-a pierdut bucuria de a trăi şi capacitatea de a avea emoţii.

După un divorţ dureros, porneşte într-o călătorie, în căutarea lucrurilor cu adevărat importante – mai întâi la Roma (unde se bucură de delicii culinare – “Mănâncă”), într-un ashram (schit izolat), în India, unde trăieşte în singurătate şi asceză (trezirea la ora patru dimineaţa, meditaţie etc.), căutând pacea interioară şi legătura cu divinitatea (“Roagă-te”), apoi în Bali, Indonezia, unde întâlneşte marea dragoste (“Iubeşte”).

Interesante cărţi de citit, aparţinând aceleiaşi autoare, sunt şi “Ultimul bărbat american”, pentru care Elisabeth Gilbert a fost inclusă de către Time Magazine, în 2002, în topul celor mai influenţi 100 de oameni din lume sau “Semnătura tuturor lucrurilor”.

“Klara şi Soarele”, de Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro, scriitor britanic, de origine japoneză, este unul dintre cei mai talentaţi romancieri actuali, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, în 2017, despre care, în motivaţia juriului Premiului Nobel se scria că “a relevat, cu mare forţă emoţională, abisul care se ascunde dincolo de iluzoriul sentiment de confort pe care îl trăim în privinţa legăturii noastre cu lumea”.

Nu ar trebui să lipsească din lista de cărţi de citit în vacanţa 2021 sau, în general, din timpul de lectură al fiecăruia, si alte romane ale lui Ishiguro, precum: “Să nu mă părăseşti” (Never Let Me Go), “Pe când eram orfani”(“When We Were Orphans”), “Nocturne. Cinci povesti despre muzică şi amurg”(“Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall”) etc.

Klara şi Soarele” este cel mai recent roman al lui Kazuo Ishiguro, tradus şi în româneşte în 2021. Acţiunea cărţii se construieşte în jurul Klarei – un android, o inteligenţă artificială concepută pentru a le ţine companie copiilor şi adolescenţilor. Josie, o fată care suferă de o boală misterioasă, se ataşează de Klara, iar androidul, dotat cu sensibilitate şi imaginaţie, încearcă să o ajute pe Josie, apelând la puterea Soarelui.

Universul creat de Kazuo Ishiguro este unul distopic, într-un viitor nu tocmai îndepărtat, dominat de spaime, de alienare, în care copiii învaţă online, autorul pledând, indirect, pentru iubire, pentru prietenie, pentru adevăratele valori.

“Ultimul vals al Matildei”, de Tamara McKinley

Tamara McKinley este una dintre cele mai apreciate scriitoare din Marea Britanie, originară din Australia. În “ Ultimul vals al Matildei”, protagonista, după ce trece prin drama pierderii soţului şi a fiului, într-un accident, pleacă în Australia, unde o aşteaptă o moştenire – o fermă izolată – sperând că va depăşi mai uşor grelele încercări ale vieţii.

Pe lângă frumuseţea îndepărtatelor locuri ale Australiei, personajul feminin principal descoperă şi o serie de secrete legate de cea care i-a lăsat moştenirea – Matilda Thomas. Romanul prezintă, într-o naraţiune dinamică, fascinantele lucruri pe care protagonista le descoperă.

Alte cărţi de citit în vacanţa de vară 2021, din creaţia Tamarei McKinley, şi care pot deveni captivante călătorii imaginare sunt: “Sub semnul blestemului”, Ïn vârtejul timpului”, “Secrete de familie”.

Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021 – “Delirium Circus”, de Pierre Pelot

Pierre Pelot
Pierre Pelot

Pierre Pelot este un scriitor francez foarte prolific. A publicat peste 200 de titluri – romane science-fiction, romane fantastice, romane poliţiste, proză scurtă, piese de teatru etc.

Delirium Circus” este o carte science-fiction, în care este imaginată o lume ciudată, de pe un fel de “insulă de metal”, care pluteşte în neant, a cărei misiune este să producă filme pentru un public “mitic”, pe care nimeni nu l-a văzut, nimeni nu-l cunoaşte – “Publicul-Zeu”. Lumea aceasta este controlată, cenzurată prin intermediul Securităţii.

Cel mai faimos “actor” al momentului – Citizen – copleşit de sentimentul că totul este controlat, reuşeşte să evadeze dincolo de “Centură” şi înţelege faptul că toţi sunt controlaţi. Cine sunt cei care conduc “jocul”? În ce scop? Cartea va oferi răspunsurile celor care vor avea curiozitatea să o citească şi care sunt pasionaţi de universul SF.

“Sfântul nebuniilor incipiente”, de Elif Shafak

Elif Shafak
Elif Shafak

Elif Shafak este una dintre cele mai apreciate scriitoare din literatura contemporană turcă. Multe dintre cărţile ei au fost traduse şi în româneşte, în anii 2000, bucurându-se de succes – “Bastarda Istambulului”, “Sfântul nebuniilor incipiente”, “Cele patruzeci de legi ale iubirii”, “Palatul puricilor” etc.

În “Sfântul nebuniilor incipiente”, autoarea prezintă, cu vervă, povestea unor tineri plecaţi în SUA, să-şi împlinească visurile. Unul dintre ei urmează un doctorat în ştiinţe politice, altul este student în biotehnologie, iar al treilea vrea să facă studii de stomatologie. Cartea este interesantă prin felul în care sunt abordate teme foarte actuale, precum prietenia, iubirea, cultura, naţionalitatea, exilul etc.

“Ură, prietenie, dragoste, căsătorie”, de Alice Munro

Alice Munro
Alice Munro

Alice Munro este o scriitoare canadiană, distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură, în 2013. “Ură, prietenie, dragoste, căsătorie” cuprinde nouă povestiri – specie literară în care autoarea excelează şi în care sunt surprinse poveşti de viaţă, experienţe ale unor personaje care reuşesc să se reinventeze, să lupte cu viaţa, cu amintirile.

Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021 – “Biblioteca de la miezul nopții”, de Matt Haig

Matt Haig
Matt Haig

Matt Haig este unul dintre cei mai premiaţi scriitori englezi contemporani. Despre “Biblioteca de la miezul nopții”, într-o recenzie din “The Independent”, se scria că este “plină de învățăminte despre cât de important este să apreciem viața pe care o avem”, iar despre autor că este ”unul dintre cei mai imaginativi scriitori ai epocii noastre”.

Într-o bibliotecă infinită, de undeva, de la marginea Universului, fiecare are câte o carte despre viaţa lui aşa cum este, o alta despre o viaţă dintr-o altă realitate, dacă, la un moment dat, persoana respectivă ar fi luat alte decizii. O bibliotecă în care fiecare ar găsi răspunsurile pe care le caută de-a lungul existenţei.

Personajul feminin principal ajunge în această bibliotecă şi ar avea şansa să îndrepte multe lucruri, dar evenimentele iau întorsături neaşteptate. “Biblioteca de la miezul nopții” – o carte provocatoare, un titlu care merită să figureze în lista de cărţi de citit.

“Ipoteza fericirii”, de Jonathan Haidt

Jonathan Haidt
Jonathan Haidt

Ipoteza fericirii”, de Jonathan Haidt, poate fi inclusă pe lista cărţilor de citit în această vară, pentru că aduce noi perspective asupra acestei eterne căutări a fiinţei umane – fericirea. Nu este o carte de beletristică. Autorul ei este psiholog şi profesor de etică la Universitatea Virginia, SUA, şi îşi propune, în “Ipoteza fericirii” să redescopere înţelepciunea antică din perspectiva cercetărilor contemporane în psihologie despre “cum să ai o minte sănătoasă”. Esenţiale sunt, în carte, concepte precum virtute, fericire, împlinire, sens existenţial.

Cărţi de citit din literatura română contemporană

Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021
Cărţi de citit în vacanţa de vară 2021

Foarte interesantă, bogată şi diversă din punct de vedere tematic şi stilistic este şi literatura română contemporană. Fără ierarhii şi cu precizarea că este vorba doar de câteva sugestii, putem alege să citim măcar una dintre cărţile: “Iubirile de tip pantof”, “Negustorul de începuturi de roman: roman caleidoscop”, “Dezordinea preventivă”, de Matei Vişniec (scriitor român care trăieste in Franta), “Călugărul negru”, “Casa noastră cea de toate zilele”, Ninge la Iasnaia Poliana”, de Şerban Tomsa, “Viaţa începe vineri”, “Inocenţii”, de Ioana Pârvulescu, “Hipodrom”, de Nora Iuga, “Casa din strada sirenelor”, “Micul saturnian”, de Octavian Soviany, “Cartea râsului şi a cercetării”, de Radu Paraschivescu, “Supa de la miezul nopţii”, de Marta Petreu, “Secunde de grafit”, de Claudiu Bârsilă, “Cazemata”, de Tudor Ganea etc.

Un mare scriitor al secolului al XIX-lea, Victor Hugo, spunea că “A citi înseamnă a călători; a călători înseamnă a citi”. Un alt mare scriitor, din secolul al XX-lea, Italo Calvino, sublinia că: “A citi înseamnă a merge în întâmpinarea a ceva ce va exista, chiar dacă nu ştim ce va fi acel ceva”. Cele câteva sugestii pentru cărţi de citit în vacanţa de vară 2021 pot fi jaloanele uneia dintre cele mai frumoase călătorii, pentru oricare dintre noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.