Pe data de 1 noiembrie 1900, presedintele John Adams s-a mutat in Casa Alba din Washington DC, pe atunci o constructie inca neterminata. In urmatorii doua sute de ani, fiecare presedinte al Statelor Unite ale Americii, cu exceptia lui George Washington, a locuit si a lucrat la Casa Alba.

Casa Alba din Washington DC are o istorie unica si interesanta. Astazi reprezinta un simbol arhitectural al Presedintiei Americii. In ciuda unor adaugari si schimbari minore, exteriorul structurii principale a cladirii a ramas cam la fel ca acum doua secole. Casa Alba este atat o unitate a Serviciului National de Parcuri cat si singura casa a unui lider de stat, deschisa publicului si care nu cere taxa de admitere.

Inainte ca Guvernul Federal sa se mute la Washington DC, George Washington a fost numit oficial primul presedinte al S.U.A., pe 30 aprilie 1789, la New York. In decembrie acelasi an, Washington a semnat un Act de Congress, in care declara ca Guvernul Federal va locui intr-un sector care nu va depasi mai mult de 26 kilometri patrati, pe malul raului Potomac. Impreuna cu urbanistul Pierre L’Enfant, a fost ales noul spatiu pentru constructia acelei resedinte.

foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org

Cand au inceput pregatirile pentru constructia resedintei, orasul Philadelphia a fost, temporar, numit capitala, si a fost tinut un concurs pentru a se stabili cine va construi Casa Alba din Washington DC. A fost ales arhitectul american de origine irlandeza, James Hoban, care a primit 500 de dolari pentru proiectul sau castigator in concurs. Hoban s-a inspirit in planul sau pentru Casa Alba, dintr-o vila numita Leinster House, ce se afla in Dublin, Irlanda. Odata cu asezarea pietrei de temelie in octombrie 1792, Casa Alba a devenit prima cladire publica construita in Washington DC.

In timpul celor doua mandate ale sale ca presedinte, din 1789 pana in 1797, Washington a supravegheat constructia Casei Albe, dar nu a locuit niciodata in aceasta. La data de 4 martie 1797, John Adams a fost inaugurat drept noul presedinte al S.U.A., in Sala Federala din Philadelphia. Abia in noiembrie 1800, la doua zile dupa ce Adams implinise 65 de ani, acesta a putut sa se mute in Casa Alba din Washington DC. Cincisprezece zile mai tarziu, s-a mutat si sotia sa, Abigail, in Casa Alba. Familia Adams au petrecut doar cateva luni in noua resedinta, intrucat, John Adams a fost invins in lupta electorala de catre Thomas Jefferson. Cand Thomas Jefferson s-a mutat in Casa Alba in 1801, nu a fost foarte impresionat de aceasta. Acesta impreuna cu arhitectul Benjamin Henry Latrobe au facut niste modificari structurale ale casei, printre care adaugarea unor pavilioane de tip terasa pe ambele parti ale cladirii principale, si o aripa cu un singur etaj pentru depozitare.

foto: ghostsofdc.org

Pe 4 august 1814, in timpul mandatului lui James Madison, trupele britanice au dat foc casei, distrugand interiorul. Madison l-a adus atunci pe James Hoban sa supravegheze reconstructia casei , proces care a durat trei ani. In timpul acestei reconstructii, a fost adaugat pridvorul din partea sudica, iar Casa Alba a fost vopsita in alb. Inainte sa i se spuna Casa Alba, resedinta presedintilor Americii a fost cunoscuta sub alte nume, si anume: Palatul Presedintelui, Casa Presedintelui si Conacul Administrator. Numele “Casa Alba” i-a fost dat cladirii oficial, abia in 1901, cand Theodore Roosevelt a gravat acest nume pe hartiile sale cu antet.

Citește și:  Ce se stie despre Sfantul Nicolae?

Casa Alba din Washington DC a supravietuit unui alt incendiu in 1929, de aceasta data in aripa de vest, in timpul mandatului lui Herbert Hoover. Intre 1948 si 1952, in timpul mandatului lui Harry S. Truman, interiorul casei, cu exceptia celui de-al treilea etaj, a fost renovat, in timpul acesta familia Truman locuind la Casa Blair, care se afla chiar vizavi de Casa Alba. Aceasta renovare a inclus si construirea unor noi fundatii si a unui cadru de otel, pentru a intari peretii originali de gresie. Drept rezultat al acestei renovari, numarul camerelor a crescut de la 62 la 132.

Timp de aproape doua secole, fiecare presedinte si familia sa au mobilat si au adaugat mici imbunatatiri dupa plac. De exemplu Dolly Madison pusese in camere draperii si tapiterii de un galben vibrant. Familia Hoover aducea nenumarate suveniruri din calatoriile sale cu care decorau casa, printre care covoare, arta orientala si carti in diferite limbi.

foto: becuo.com
foto: becuo.com

Astazi parterul Casei Albe include vestiare, o camera pentru portelanuri, bucataria si o biblioteca. Primul etaj are camerele formale de stat care sunt deschise publicului. Printre aceste camere sunt: Camera Ovala Albastra, unde presedintele primeste oaspetii la cina; Camera de Est, care este cea mai mare camera din Casa Alba si care este folosita pentru receptii si baluri; Camera Rosie, in care Prima Doamna isi primeste oaspetii; Camera Verde, folosita pentru receptii informale si Sufrageria de Stat, folosita pentru cine formale. La al doilea etaj se afla camerele private ale presedintelui si familiei sale, iar la al treilea etaj se afla in principal camerele de oaspeti si camerele personalului din casa.

foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org

De cand presedintele Jefferson a deschis Casa Alba publicului in 1805, aceasta nu si-a inchis usile niciodata, cu exceptia perioadei de razboi si perioadei dupa atacurile din 11 septembrie 2001. In ultimii ani, procedurile pentru vizitarea Casei Albe s-au schimbat datorita atacurilor teroriste din 2001. Inainte de 11 septembrie 2001, biletele pentru vizitarea Casei Albe erau distribuite de Centrul pentru Vizitatori ai Casei Albe din cadrul Serviciului National al Parcurilor, insa acum cererile pentru a vizita Casa Alba din Washington DC trebuie depuse la oricare membru din Congres si poate dura pana la sase luni sa fie aprobate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.