Una dintre cele mai cunoscute clădiri ale oraşului Sebeş este Casa Binder, situată chiar în centrul localităţii. Casa i-a aparţinut exploratorului Franz Binder, iar arhitectura sa neobişnuită stârneşte curiozitatea tuturor ce trec prin faţa ei. Câte case se pot mândri cu basoreliefuri inspirate de lumea egipteană?
Franz Binder s-a născut în Sebeş, într-o familie de farmacişti, însă destinul său a fost diferit de cel al părinţilor săi. Deşi a fost crescut în spiritul farmaceutic, în anul 1849, pe când avea 25 de ani, s-a hotărât să urmeze un alt drum.
În acel an, Binder a plecat în Egipt, având ca principal scop găsirea fratelui său vitreg, despre care familia nu mai ştia nimic de o bună perioadă de timp. Planul său a eşuat însă şi, în schimb, a devenit un renumit conducător de caravane comerciale.
Încetul cu încetul, Franz Binder a devenit din ce în ce mai bogat şi mai cunoscut, ajungând să fie numit viceconsulul Imperiului Austriac în Sudan. În anul 1860, a reuşit să ajungă în zona Nilului, în locuri necunoscute de europeni până atunci. Acolo a stat printre diverse triburi şi tot el a fost cel care a descris o gorilă pentru prima dată, animal care a fost studiat de cercetători abia în anul 1903.
Viaţa i-a oferit însă o surpriză de mari proporţii: după 22 de ani de stat pe continent străin, şi-a găsit fratele. Astfel, a hotărât să se întoarcă acasă, la Sebeş, fiindu-i foarte dor de locurile natale. În drum spre casă, s-a oprit în Viena, unde împăratul de atunci i-a oferit Crucea Coroanei, pentru serviciile aduse Imperiului Austriac.
Odată ajuns în Sebeş, Franz Binder şi-a construit o casă chiar în centrul oraşului, dar şi-a cumpărat şi o moşie în comuna Vurpăr, unde a fost înmormântat. Înainte să moară, şi-a donat întreaga colecţie de obiecte etngorafice strânse din călătoriile sale autorităţilor Sibiului. Astăzi, Muzeul de Etnografie Universală din oraşul Sibiu îi poartă numele acestui explorator.
Casa Binder se află vizavi de biserica reformată din Sebeş şi este un edificiu impunător, care impresionează cel mai mult datorită detaliilor arhitecturale. Faţada conţine trei basoreliefuri, unul mai interesant ca altul.
Acestea înfăţişează oraşul Cairo, Sfinxul şi Piramidele din Egipt, o caravană în deşert (în mijlocul acestui basorelief se afla însuşi Franz Binder) şi ruinele templului Isis (insula Philae). Mai mult, în balconul edificiului se poate admira statuia zeiţei Fortuna. Astfel, clădirea reflectă viaţă interesantă şi tumultoasă pe care a avut-o acest explorator.
Casa Binder este deschisă publicului și poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Vizitatorii pot admira arhitectura unică și pot afla mai multe despre viața și expedițiile lui Franz Binder prin intermediul tururilor ghidate. Situată în centrul orașului Sebeș, casa este ușor accesibilă și reprezintă o destinație ideală pentru iubitorii de istorie și arhitectură.