Casa Bruck din Timişoara este o clădire ridicată în anul 1910, în Piaţa Unirii, în oraşul amintit. Prima casă atestată aici datează din anul 1758. Încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, pe locul actual al casei exista o farmacie, “La Crucea de Aur”, care a fost recondiţionată şi încă funcţionează şi în ziua de azi.

Arhitectul care a proiectat construcţia se numea Laszlo Szekely, iar proprietarul era Salamon Bruck. Colţurile casei se remarcă prin frontoanele foarte înalte, gravate cu iniţialele proprietarului. Înălţimea mare a clădirii reprezintă semnul clar al despărţirii de perioada barocă. În trecut, realizarea unor astfel de construcţii costa foarte mult.

Casa Bruck1

Casa Bruck este formată dintr-un număr mare de plăci ceramice, care au ca inspirație motivele folclorice ungureşti. În acea vreme, tendinţa era înspre folosirea jocului de culori dat de varietatea plăcilor ceramice. Acela a fost motivul pentru care Laszlo Szekely a optat şi el pentru acest lucru.

Farmacia aflată la parterul clădirii are în componenţă o mare parte a mobilierului său iniţial. Ea se remarcă prin vitraliile aflate la vitrină. Cuvântul farmacie este transcris şi în ungureşte, dar şi în nemţeşte, pe lângă limba noastră, română. Se pare că ele sunt vechi de aproximativ 100 de ani.

Cu toate că această casă a fost construită urmând majoritatea paşilor stilului Secession, colţurile clădirii nu au fost tăiate, asemenea tuturor celorlalte monumente reprezentative pentru acest curent. Experţii cred că arhitectul a dorit ca opera lui să se afle în opoziție cu celelalte construcţii din zonă şi, mai mult decât atât, nu a dorit să exagereze cu folosirea elementelor stilului Secession.

Casa Bruck2

Arhitectul Szekely este, de fapt, şi cel care a perpetuat şi a promovat curentul mai sus menţionat în zona de vest a ţării noastre. El a vrut ca opera lui să fie diferită de celelalte din oraş, precum Palatul Baroc, foarte modest în aspect şi în decoraţii. Se spune că însuşi arhitectul ar fi dat autorizaţia de începere a construcţiei, acest lucru dovedind influența sa uriaşă la acea vreme. La începutul secolului trecut, la doar câţiva ani distanţă de izbucnirea Primului Război Mondial, casa Bruck a fost ridicată din ambiţia unui om foarte potent financiar şi foarte inteligent. Cum proiectul a fost unul de succes, în care stilul Secession şi Art Nouveau s-au îmbinat perfect, dând construcţiei un caracter eclectic, Laszlo Szekely şi-a câştigat o reputaţie şi mai mare şi a fost din ce în ce mai apreciat până la data morţii sale.

Citește și:  Vila Brâncoveanu, Eforie Sud - Cazare România

În ultimii ani, tot mai mulţi turişti vin în fiecare zi să viziteze acest obiectiv care se află în prelungirea casei Emmer, altă atracţie a oraşului Timişoara, deoarece te duce cu gândul la unele construcţii din Capitala Ungariei, Budapesta. Printre alte materiale din care clădirea a fost construită, se numără şi cărămida, lemnul, metalul, piatra sau țigla. Tehnicile utilizate sunt planşeul din lemn, decoraţiile din stuf, faţadele tencuite, parapeţii din metal, amplasaţi la balcoane sau şarpantele de lemn.

Curentul Art Nouveau este vizibil în cazul construcţiei noastre, datorită prezenţei pereţilor care au cortină şi sunt vitraţi. Bovindoul şi formele foarte detaliate şi structurate ale clădirii sunt specifice curentului Secession.

Câteva cuvinte despre Piaţa Unirii din Timişoara, locul în care se află şi casa Bruck:

casa-bruck.jpg

Piaţa Unirii din Timişoara este prima piaţă construită în acest oraş. Stilul ei este cel baroc. La început, ea purta denumirea de Piaţa Losonczy. În prezent, mai este cunoscută şi ca Piaţa Domului. Numele de Piaţa Unirii a fost dat în anul 1919, când ostaşii români s-au oprit aici. Printre cele mai importante lucruri de văzut în această piaţă, se numără Palatul Baroc, Monumentul Sfintei Treimi, fântâna cu apă minerală sau Catedrala Ortodoxă Sârbă.

Revenind la casa Bruck, atât datorită localizării sale, în inima unui oraş atât de mare şi de important precum Timişoara, cât şi datorită stilului ei foarte special în care a fost construită, merită, fără doar şi poate, să o vizitaţi. De asemenea, arhitectul Laszlo Szekely, unul dintre cei mai de bază oameni din Timişoara secolului XX, este cel care a comandat ridicarea casei şi cel care i-a conferit grandoarea pe care o are şi în prezent.

Multitudinea de detalii şi de forme care se unesc pentru a realiza liniile generale ale construcţiei poartă, fără îndoială, semnul influenţei arhitectului care a hotărât să creeze o operă de artă care să contrasteze puternic cu celelalte clădiri din zona Pieţei Unirii din Timişoara. Numărul tot mai mare de turişti care vin aici an de an semnifică succesul şi faptul că gradul de popularizare al casei Bruck începe să crească din ce în ce mai mult, lucru ce afectează pozitiv turismul din oraşul bănăţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.