Casa cu mozaic aurit este considerată printre cele mai frumoase clădiri din județul Arad, dar de care autoritățile nu se interesează, lăsând-o să se degradeze, deşi ar putea fi pe lista oficială a obiectivelor turistice din acest municipiu.

Casa cu mozaic aurit este situată pe strada Elena Ghiba-Birta, la nr.18. Trecătorii sunt uluiți de farmecul ei. Ce are deosebit sunt decoraţiunile speciale, fiind caracteristice pentru stilul secession. Cu toate că, în Arad, există şi alte clădiri în acest stil, aceasta este unică, deoarece are un mozaic cu flori şi păsări, pe fonduri aurii şi verzi.

Casa cu mozaic aurit a fost construită în anul 1911 şi a fost proprietatea lui Nachtnebel Odon, înstărit om al Aradului. De planurile casei, s-a ocupat arhitectul Tabacovici Emil, iar casa mai este cunoscută şi drept “Monumentul cu cofrete multe”, deoarece patru cofrete au fot instalate pe fațadă de compania de gaze din localitate. Acest lucru i-a stricat însă arhitectura. Pe lângă mozaic, pe casă, poți vedea fragmente din plăci de faianţă şi poți admira feroneria interesantă, decorată cu motive florale şi vegetale. Mai mult, lemnul de pe faţadă este sculptat.

Citește și:  Teatrul Național „Marin Sorescu”: Obiective turistice Dolj

Astăzi, Casa cu mozaic aurit din Arad are rol de clădire pentru locuinţe, iar la parter, are amenajat un magazin alimentar. Cu toate că are multe elemente autentice arădene, clădirea este într-un stadiu avansat de degradare. Autorităţile nu par să semnaleze că ar avea intenția de a schimba situaţia, mai ales că majoritatea familiilor care locuiesc aici nu și-au dat acordul pentru un proces de restaurare. Din nefericire, nu este singurul caz de acest fel – o altă casă deosebită se află şi la nr. 16, decorată tot cu mozaic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.