Casa lui Puskin, situata in orasul Sankt Petersburg din Rusia, evoca ultimele ore de viata ale marelui poet, nascut in anul 1799 si decedat in 1837, muzeul fiind, de fapt, un mic apartament de la primul etaj, ce se afla undeva in spatele unei curti protejate cu un gard dintr-o poarta de lemn. Acesta este locul in care a murit Aleksandr Puskin. Considerat a fi „parintele” limbii ruse moderne, Puskin a locuit o buna bucata de timp in aceste camere alaturi de familia sa, murind dupa ce a fost grav ranit intr-un duel pornit din cauza sotiei sale. Casa lui Puskin a fost construita undeva prin anii 1720, cladirea fiind palatul prietenului sau, revolutionarul Volkonski.
Dupa ce Puskin si sotia sa, Natalia, au decis sa se mute aici, impreuna cu cei patru copii ai lor, cuplul s-a vazut nevoit sa le primeasca si pe cele doua surori ale Nataliei. Din nefericire, destinul lui Puskin a stat sub semnul mortii, asa cum multi istorici si critici literari au spus de-a lungul anilor. Astfel, in ianuarie 1837, Puskin avea sa fie provocat, de catre ofiterul d’Anthes, intr-un duel care, pana la urma, s-a dovedit a fi fatal pentru poet. Acest ofiter ii facea curte de ceva vreme sotiei sale si, mai mult decat atat, d’Anthes ii trimitea scrisori poetului, numindu-l incornorat.
In cele din urma, Puskin a gasit de cuviinta ca trebuie sa-si apere onoarea, in primul rand, a sa, si apoi, a sotiei sale, astfel incat, cei doi s-au intalnit intr-o padure, iarna, unde poetul avea sa fie grav ranit. Dupa cateva zile, Puskin a murit, la 29 ianuarie 1837, in biroul sau de lucru, aceasta incapere fiind amenajata exact cum era in acea zi, pastrandu-se chiar si canapeaua pe care celebrul poet a sangerat pana la moarte. Pe de alta parte, vizitatorii care vin la Casa lui Puskin din Sankt Petersburg, ce astazi functioneaza ca muzeu, vor putea admira si alte obiecte expuse aici, printre care jiletca pe care Puskin o purta, in momentul fatal in care a fost impuscat, dar si masca sa mortuara.
In plus, pe masa biroului sau de lucru mai sta si un suport de calimara ce ilustreaza un baiat etiopian, la care poetul tinea enorm, obiect pe care Abram Hannibal, strabunicul african al poetului, i l-a lasat amintire. Acesta a fost cumparat ca sclav in anul 1706 de catre ambasadorul rus la Constantinopol, ca in cele din urma, sa ajunga unul dintre generalii lui Petru cel Mare. In sfarsit, poate cea mai frumoasa parte a cabinetului de lucru al lui Puskin, inima biroului sau este biblioteca ce contine circa 4500 de volume, aceasta dominand incaperea. Iar ceea ce este de-a dreptul interesant este ca aceasta casa, care i-a apartinut lui Puskin, a supravietuit in fata dezastrului numit sovietic, ce a trecut, asa cum am putea crede cu totii, peste cam toate monumentele importante din Rusia, precum si peste simbolurile tarii.
Chiar si asa, casa lui Puskin a devenit muzeu exact sub regimul sovietic, mai cu seama in anul 1925. Si nu ar trebui sa ne mira, sovieticii au stiut sa pastreze vii o parte din valorile nationale, mai ales ca, dupa moartea lui Puskin, numit la scurt timp poetul national, oamenii simpli s-au aratat stupefiati de evenimentul nefericit. Ba, mai mult decat atat, in anul 1987, cladirea avea sa fie supusa unor lucrari de reconstructie pentru a arata exact asa cum arata pe timpul lui Puskin. De fapt, s-a cautat ca acest loc sa arate la fel cum era in momentul mortii poetului, moment cumplit descris de catre prietenul lui Puskin, poetul Vasili Jukovski, cel care, de altminteri, a stat sa-l vegheze pe patul de moarte, inchizandu-i ochii dupa ce s-a stins din viata.
O dovada a marii prietenii dintre cei doi poeti sta in biroul lui Puskin, unde vizitatori pot admira un portret litografiat al lui Jukovski, pe care sta scris urmatoarele: „Victoriosului elev care si-a depasit profesorul”. Muzeul care comemoreaza o parte din viata marelui poet se afla la cateva blocuri de Nevsky Prospekt, intr-o zona foarte linistita si frumoasa. Casa lui Puskin gazduieste, de asemenea, si numeroase expozitii literare si istorice, punand in lumina viata, munca si vremurile celui mai mare poet al Rusiei.