Casa Vágó a fost construită în Oradea în anul 1905, în stil Secesiunea vieneză, cu forme simplificate, geometrice, organizată pe demisol și două nivele.

Fațada este asimetrică, intrarea principală fiind marcată cu un fronton de formă eliptică. Central, este amplasat un bovindou ce ondulează planul fațadei, golurile înalte și înguste, ritmând fațada simplă, lipsită de elemente decorative.

Fațada casei se remarcă printr-un bow-window oval cu geamuri înguste. Interesante sunt vitraliile cu ornamente florale de pe poarta de intrare, respectiv de la geamul situat la parter.

Casa, aflată pe strada Traian Moșoiu nr. 14, a fost proiectată de doi arhitecți frați, Vágó László (1875-1933) și Vágó József (1877-1947), în prima etapă a creației lor, fiind înrudită stilistic cu alte imobile ridicate de frații Vágó în Budapesta în această perioadă.

Singurele elemente decorative sunt ancadramentele ferestrelor, feroneria pervazelor, vitraliile, precum și sgrafitto-ul amplasat în atic reprezentându-i, probabil, pe cei doi frați Vágó. Casa este reprezentativă pentru procesul răspândirii secession-ului în Transilvania, dar și pentru urmărirea pas cu pas a evoluției artistice a celor doi frați.

Citește și:  Bustul lui Gheorghe Uscatescu din Targu Carbunesti : Obiective turistice Gorj

casa-vago-din-oradea-judetul-bihor-vazuta-din-lateral.jpg
casa-vago-din-oradea-judetul-bihor.jpg
detalii-de-pe-casa-vago-din-oradea-judetul-bihor.jpg
detalii-fatada-casa-vago-din-oradea-judetul-bihor.jpg
imagine-cu-casa-vago-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.