Casa Vágó a fost construită în Oradea în anul 1905, în stil Secesiunea vieneză, cu forme simplificate, geometrice, organizată pe demisol și două nivele.

casa-vago-din-oradea-judetul-bihor-vazuta-din-lateral.jpg

Fațada este asimetrică, intrarea principală fiind marcată cu un fronton de formă eliptică. Central, este amplasat un bovindou ce ondulează planul fațadei, golurile înalte și înguste, ritmând fațada simplă, lipsită de elemente decorative.

casa-vago-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Fațada casei se remarcă printr-un bow-window oval cu geamuri înguste. Interesante sunt vitraliile cu ornamente florale de pe poarta de intrare, respectiv de la geamul situat la parter.

detalii-de-pe-casa-vago-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Casa, aflată pe strada Traian Moșoiu nr. 14, a fost proiectată de doi arhitecți frați, Vágó László (1875-1933) și Vágó József (1877-1947), în prima etapă a creației lor, fiind înrudită stilistic cu alte imobile ridicate de frații Vágó în Budapesta în această perioadă.

detalii-fatada-casa-vago-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Singurele elemente decorative sunt ancadramentele ferestrelor, feroneria pervazelor, vitraliile, precum și sgrafitto-ul amplasat în atic reprezentându-i, probabil, pe cei doi frați Vágó. Casa este reprezentativă pentru procesul răspândirii secession-ului în Transilvania, dar și pentru urmărirea pas cu pas a evoluției artistice a celor doi frați.

Citește și:  Capela Catolică din Cavnic: Obiective turistice Maramureş

imagine-cu-casa-vago-din-oradea-judetul-bihor.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.