Cascada Bigar este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Se află în Munţii Aninei, pe Valea Minișului, în judeţul Caraş-Severin. Accesul la ea se face de pe DN 57B, drum naţional ce străbate Cheile Minișului: după 17 kilometri, pe partea dreaptă a drumului, se poate observa un indicator pe care scrie „Paralela 45. Popasul turistic Bigar”.

cascada-bigar.jpg

Cascada Bigar (sau Coronini) este formată de apele Izbucului Bigar. Acesta este un curs de apă foarte puternic, de unde şi denumirea de izbuc, care, după 200 de metri, se varsă în râul Miniș şi formează această frumoasă cascada. Apa izvorului, foarte bogată în calcar şi alimentată de cursul de apă care străbate peştera omonimă, se varsă de pe un perete stâncos, iar cascada este formată din tuf calcaros.

drumul-spre-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg

Cascada Bigar face parte, alături de Izbucul Bigar, dintr-o rezervaţie naturală de tip mixt, inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Aparţin, din punct de vedere administrativ, de comuna Bozovici şi sunt incluse în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beușnița.

Citește și:  Obeliscul Carolina din Cluj-Napoca: Obiective turistice Cluj

curs-de-apa-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg

Rezervaţia naturală din care face parte şi Cascada Bigar ocupă o suprafaţă totală de aproape 177 de hectare. Relieful, flora şi fauna sunt caracteristice Munţilor Banatului: chei, izvoare, lapiezuri, doline, peşteri, urşi bruni, vulpi, râşi, păsări şi reptile, nucul comun, bujorul bănăţean şi alunul turcesc.

cascada-bigar-si-pod-judetul-caras-severin.jpg

Cascada are o cădere de aproximativ şapte metri, fiind întotdeauna înspumată şi violentă, chiar şi în timpurile mai secetoase. Ea se află pe versantul drept al cheilor, denumit Cârşia Gozna şi, văzut de mai departe, versantul pare că este spintecat de apă cu debit puternic. De la Cascada Bigar, turiştii pot urma poteca de acolo, pentru că peisajul ce o însoţeşte este de vis: peste tot se formează cascade de dimensiuni mai mici, dar foarte frumoase.

indicator-cu-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg
cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg
imagine-cu-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg
prim-plan-cu-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg
stanca-si-pod-langa-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg
imagine-apropiata-cu-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg
vedere-de-sus-cu-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg
placuta-indicatoare-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg
poza-de-pe-pod-cu-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg
poarta-de-la-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg
traseu-spre-cascada-bigar-judetul-caras-severin.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.