La începutul anului 1868, un grup de intelectuali români, cu avocatul Lazăr Petco în frunte, au fondat Societatea Română de Lectură din Deva. Aceasta a fost înființată ca un răspuns la exclusivitatea activităților Casinei Maghiare, existentă din 1842. Inițiativa a culminat cu construirea unei clădiri proprii în 1847, care a fost extinsă în 1894 prin adăugarea unui etaj​

casina-romana-1872-azi-restaurantul-bachus-si-cercul-militar-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

După 1918, activitățile Casinei Maghiare au încetat, iar în perioada comunistă, locația a găzduit Restaurantul Bachus. După anii ’90, clădirea a fost închisă din cauza unor probleme administrative, dar a fost renovată și redeschisă ca Restaurantul Casina în noiembrie 2010. În prezent, clădirea găzduiește nu doar restaurantul, ci și Cercul Militar.

casina-romana-1872-azi-restaurantul-bachus-si-cercul-militar-din-deva-judetul-hunedoara-detaliile-acoperisului.jpg

Trăind prin diferitele etape ale istoriei românești, clădirea a fost martoră la numeroase schimbări politice și sociale. Astăzi, ea servește nu doar ca un loc de întâlnire pentru oamenii din Deva, ci și ca o piesă de istorie vie, continuând să aducă împreună oameni de toate vârstele și interesele​.

Citește și:  Mănăstirea Moldovița: Obiective turistice Suceava

casina-romana-1872-azi-restaurantul-bachus-si-cercul-militar-din-deva-judetul-hunedoara-intrarea.jpg

Dincolo de fațada sa istorică, clădirea Casinei Române reflectă schimbări culturale și sociale semnificative în Deva. Transformarea de la un loc de lectură și socializare pentru elita românească într-o cafenea și restaurant, și ulterior într-un centru de divertisment și educație culturală, marchează adaptarea continuă a instituției la nevoile comunității.

casina-romana-1872-azi-restaurantul-bachus-si-cercul-militar-din-deva-judetul-hunedoara-placa-comemorativa.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.