Sonda Spatiala Cassini a avut mai multe misiuni de-a lungul anilor, iar pe parcursul acestui articol vom incerca sa facem o prezentare generala, urmand ca apoi sa identificam fiecare misiune in parte si sa o explicam pe masura posibilitatilor, in cuprinsul altor materiale. Numele sondei, conform NASA, este Cassini – Huygens, iar principala ei activitate este sa studieze planetele, misiunea curenta fiind pe Saturn, unde observa si satelitii naturali ai acestui minunat gigant ceresc. Sonda este robotizata si a fost lansata de catre NASA, impreuna cu European Space Agency si Italian Space Agency. Numele l-a primit de la un astronom de origine franceza – italiana, Giovanni Domenico Cassini (matematician, inginer, astronom si astrolog care a trait in perioada 1625 – 1712 in Paris, avand ca si principale merite descoperirea a patru sateliti naturali ai planetei Saturn si ai planetei Jupiter, determinarea distantei de la Pamant la planeta Marte alaturi de R. Richet si definirea termenului de paralaxa solara).

Cassini1

Sonda Cassini a fost insa proiectul integral al NASA, fiindu-i alaturat proiectul Huygens, ce apartine Agentiei Spatiale Europene, aceasta fiind o alta sonda spatiala numita dupa Christiaan Huygens, un fizician si matematician de origine olandeza. Cassini a fost lansata pentru prima data in data de 15 octombrie in anul 1997, insa a inceput sa orbiteze in jurul planetei Saturn abia la data de 1 iulie in anul 2004, dupa ce a facut o lunga calatorie intre planete.

In anul 2004, prima misiune a sondei spatiale Cassini – Huygens a fost aceea de a realiza manevra de insertie orbitala a planetei Saturn, numita si manevra IOS, deci a intrat pe orbita planetei mentionate. Totusi inainte de aceasta s-a realizat o studiere detaliata, si cu o luna inainte de a intra pe orbita lui Saturn, s-a apropiat usor de luna Phoebe, realizand imagini impresionante, cu o rezolutie incredibila, obtinand si date importante.

O alta misiune deosebita a sondei spatiale Cassini impreuna cu modulul Huygens a fost si aceea de a zbura in jurul lui Titan, aceasta fiind cunoscuta drept cea mai mare luna pe care o are Saturn. Cassini a reusit astfel sa surprinda imagini care infatiseaza lacuri foarte mari, insule, contururi de tarmui si munti, dupa ce a facut doua zboruri in jurul lunii Titan. Dupa aceasta realizare Cassini s-a desprins de modulul Huygens, ramanand singura acolo, iar modulul i s-a alaturat din nou abia cu un an mai tarziu. Succesul a fost incredibil deoarece datele adunate au reprezentat o bucurie imensa pentru cercetatori.

In anul 2006 s-au facut unele dezvaluiri interesante de catre NASA, tinand seama de faptul ca acestia au afirmat si confirmat prezenta apei lichide pe una dintre lunile planetei Saturn, numita Enceladus, aceasta fiind insa sub forma unor gheizere care erup din rezervoare. Asa cum se poate observa in imaginea de mai jos, Cassini a descoperit ca unele parti foarte mici de gheata sunt aruncate din polul sud al lunii Enceladus, exact pe orbita care inconjoara planeta Saturn. Totusi, conform lui Andrew Ingersoll, cercetator din California, se poate spune ca mai sunt prezente si alte luni ce pot emite astfel de oceane cu apa care insa sunt invaluite cu straturi foarte mari de gheata, avand pana la kilometri intregi grosime. Totusi pe Enceladus apa nu este atat de departe de suprafata, stratul de gheata avand cel mult cateva zeci de metri. In anul 2011 cercetatorii de la NASA au aratat cu ajutorul sondei spatiale Cassini impreuna cu modulul sau Huygens, si ca e posibil ca luna lui Saturn, Enceladus, sa fie cea mai potrivita pentru dezvoltatea unor forme de viata asa cum ne imaginam noi, in sistemul solar.

Citește și:  Marea Pata Rosie a lui Jupiter

enceladus moon

 

Tot cu ajutorul lui Cassini au fost descoperite si un inel secundar al planetei Saturn, acesta parand sa fie cel mai nou, fata de cele deja cunoscute. Acesta, spun oamenii de stiinta de la NASA, ar fi putut lua forma curenta de inel, dupa ce un meteorit si doua luni ce apartin planetei Saturn s-au lovit puternic. Si ca sa intarim lista cu realizari facute cu ajutorul acestei sonde spatiale, sa nu uitam sa mentionam nici lacurile de pe luna Titan care au fost fotografiate in anul 2006, acestea fiind situate in parte de nord a lunii iar in anul 2007 s-au putut obtine chiar fotografii care infatiseaza aceste lacuri, ori mai bine zis mari, care chiar daca sunt formate din hidrocarburi, ele fiind de marimea Marii Caspice de pe planeta noastra.

In anul 2006 sonda spatiala Cassinii si o alta misiune de-a ei, a putut detecta o furtuna de cicloni care au avut o marime impresionanta, cu diametrul de mai bine de 8000 de kilometri, aceasta fiind partea de nord a planetei Saturn. Incepand cu anul 2004 pana in anul 2009 Cassinii Huygens a putut sa descopere si sa ofere informatii despre alti opt sateliti impresionanti, naturali ai planetei Saturn. Totusi prima misiune a lui Cassini pe Saturn s-a terminat abia in 2008, dupa ce a finalizat 74 de orbite in jurul planetei, o misiune care a fost ulterior prelungita pana in anul 2010 si apoi pana in 2017, tocmai pentru a putea studia cat mai amplu si complet anotimpurile care au loc pe Saturn.

Desigur, misiunile Cassinii nu se opresc aici, iar realizarile avute pana in prezent au fost impresionante, chiar recent s-a descoperit si fotografiat si Mimas, o alta luna a lui Saturn, care pare ca si un punct micut, un fir de praf, care insa are un diametru de mai bine de 396 de kilometri. Cassini a aduna date si din apropiere, ceea ce a putut scoate in evidenta un crater foarte mare ale acestei luni. Vom incerca in cadrul acestei categorii de astronomie sa realizam materiale cu toate misiunile sondei spatiale Cassini impreuna cu modulul sau Huygens, cu detalii inca de la lansarea sa si proiecte de viitor, chiar daca acest impresionant taram universal pare sa nu aiba finalitate, ceea ce desigur este un lucru pozitiv deoarece ne mentine interesul viu si atentia aprinsa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.