Castelul Apor din Abuș, judeţul Mureş este o construcţie simplă, care nu seamănă deloc cu un castel în adevăratul sens al cuvântului. Este, mai degrabă, o casă mai specială, construcţia denumindu-se „curie”.

Castelul Apor din Abuș1

Castelul Apor a fost construit în anul 1775, fiind reşedinţa nobiliară a familiei care i-a dat şi numele. Stilul adoptat de familia Apor este cel al Renaşterii târzii, iar planul iniţial al clădirii, care încă se păstrează, este acela de cruce. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care se numeşte şi curie – curia are legătură cu administraţia romano-catolicilor.

Castelul Apor din Abuș11

În anul 1830, Castelul Apor a suferit primele modificări arhitecturale. Astfel, el a fost mărit în lateral, ceea ce a dus la o simetrie faţă de axul de pe frontonul de deasupra pridvorului. Totodată, şi ferestrele sunt într-o poziţie simetrică faţă de osia clădirii. Ferestrele în sine sunt deosebite, deoarece au fost realizate într-un stil clasicist, impresionând prin forme şi dimensiuni.

Castelul Apor din Abuș111

Colţurile lor sunt bine conturate, iar una dintre ferestre prezintă elemente ale stilului neogotic. Este vorba de cea biforă, aflată pe faţada din spate. De asemenea, specialiştii care au analizat castelul au ajuns la concluzica că faţada din spate este fortificată, pentru că are soclul de înălţime mare şi prezintă puţine goluri.

Castelul Apor din Abuș1111

Castelul Apor a fost locuit de membrii familiei nobiliare până în anul 1960, când clădirea a fost naţionalizată. Ulterior, comuniştii au transformat-o într-unul din sediile Cooperativei Agricole de Producţie. Apoi, a servit drept bar pentru localnicii comunei, ca într-un final să se ţină cursurile grădiniţei şi şcolii în castel.

Din păcate, starea în care se află astăzi nu este una bună şi, aşa cum se întâmplă cu foarte multe clădiri importante din punct de vedere istoric din România, viitorul nu este unul promiţător.

De-a lungul anilor, Castelul Apor a fost martorul multor evenimente istorice, fiecare cameră păstrând ecoul deciziilor importante luate aici. Acesta nu este doar un simplu monument, ci un loc unde istoria prinde viață, invitând vizitatorii să descopere poveștile ascunse în spatele zidurilor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.