Dupa ce zidurile fortificatiei au fost ridicate in 1214, la ordinul Regelui Ioan al Angliei, Castelul din Dublin a devenit inima istoriei si, in acelasi timp, sanul evolutiei irlandeze, de-a lungul timpului, fiind un simbol veritabil al luptei si rezistentei deopotriva. Construit initial ca fortificatie pentru apararea orasului, ca si alte castele, cel din Dublin s-a transformat in resedinta pentru familiile regale, aici locuind chiar si Viceregele Irlandei. Si totusi, de mentionat este ca primul care a locuit in Castelul din Dublin a fost Lordul Lieutenant al Irlandei, ca mai apoi, Secretarul-Sef al Irlandei sa isi stabileasca birourile aici.

Dublin Castle

Interesant este ca, la inceput, doar partea executiva a statului a locuit in castel, in timp, devenind resedinta regala. Totodata, zidurile castelului au adapostit si intalniri celebre, care au schimbat istoria tarii. Parlamentarii, de pilda, isi stabileau obiectivele, luau decizii importante in Castelul din Dublin, inainte chiar sa-si stabileasca propriile centre oficiale de conducere. Ba mai mult decat atat, castelul a servit si drept garnizoana militara. Si bineinteles ca asa cum era si normal, fosta fortificatie a devenit, in anul 1938, resedinta primului Presedinte al Irlandei, Douglas Hyde. Incepand din acel an, fiecare ceremonie importanta, intalnire istorica, in cadrul careia s-au luat decizii asemenea, s-au tinut in Castelul din Dublin.

Chiar si asa, mult mai interesante sunt motivele care l-au determinat pe Regele Ioan (John) al Angliei (Ioan Plantagenetul) sa dea ordin sa se construiasca impunatoarea fortificatie. In anul 930, o fortareata daneza apartinand vikingilor apara orasul, oferind un punct foarte bun de observatie peste Raul Poddle. De fapt, raul Poddle era considerat, poate, cea mai mare amenintare, iar vikingii, care pe atunci ocupase orasul Dublin si nu numai, erau din ce in ce mai tematori in ceea ce privea amenintarea unor eventuali invadatori. Drept urmare, piratii scandinavi, cum erau numiti vikingii, si-au stabilit baza militara exact in acel punct, cat sa aiba un unghi bun de observatie peste Raul Poddle. Dyflinn-ul (numele orasului Dubhlinn, ulterior numit Dublin) a devenit in scurt timp cea mai importanta regiune pentru vikingi, tocmai datorita asezarii strategice.

Dublin Castle1

Si totusi, norvegienii si danezii controlau apele Irlandei, nu de putine ori, acestia invadand centrul tarii, unde manastirile, frumos construite si cu o arhitectura atractiva, erau ocupate de indata. Cu toate acestea, armata irlandeza avea sa-i infranga pe acesti invadatori, Regele Brian Boru conducandu-si armata spre victorie, fapt consemnat prin Batalia de la Clontarft din 1014. Putini ani mai tarziu insa, mai cu seama in 1169, in fata invaziei normande nu aveau sa reziste nici irlandezii, nici vikingii, care ocupasera tara. Prin urmare, vikingii au fost alungati de pe teritoriul tarii, iar normanzii au fost urmatorii care au ocupat Irlanda.

Bineinteles ca teama normanzilor a devenit si mai puternica, ei temandu-se tot de furia invadatorilor, drept pentru care au decis sa construiasca si mai multe fortificatii. Se presupune, de altfel, ca prima fortificatie a fost construita din lemn si pamant, exact in locul unde se afla astazi Castelul din Dublin. Numai ca Regele John al Angliei nu era foarte multumit de fortificatiile care se construisera pana la acel moment, considerand ca orasul Dublin este foarte vulnerabil in fata atacurilor invadatorilor straini. Decizia regelui a fost pe cat de previzibila, pe atat de inteleapta: a ordonat construirea unui castel si mai puternic, cu ziduri asemenea, iar santurile sa fie mai adanci si mai lungi.

Dublin Castle11

Motivele de a ridica zidurile Castelului din Dublin nu s-au rezumat nicidecum la dorinta regelui de a-si arata maretia, ci mai degraba la dorinta de a-si apara tronul, respectiv tara. Astfel ca, in anul 1204, s-a inceput construirea unei fortificatii si mai impunatoare, mai exact, a Castelului din Dublin, acesta fiind terminat in 1230. Din nefericire, Regele Ioan (John) al Angliei nu si-a putut vedea castelul ridicat in totalitate, capul incoronat stingandu-se din viata in 1216.

Turnurile Castelului din Dublin

Turnul din sud-est a ramas, fara doar si poate, in cea mai buna forma, pastrandu-si intocmai stilul arhitectonic. Acest turn este considerat, totodata, si un simbol al Castelului din Dublin, dar si al orasului. De pilda, in vremea dinastiei Tudor, in acest turn au fost tinuti ostatici irlandezi, dar si preoti, turnul fiind, totodata, si un punct excelent de observatie.

Turnul Square, cel care sprijina Turnul Bermingham, a servit drept platforma de artilerie. De fapt, tocmai pentru a fi transformat in platforma de artilerie, i-au fost ulterior reduse dimensiunile impunatoare. Si astazi se pot vedea urmele acestei platforme.

Turnul Bermingham
Turnul Bermingham

Turnul Bermingham, situat in sud-vest poate fi admirat pe Strada Ship Gate (Ship Street Gate). Si aceasta constructie a servit drept temnita. Spre deosebire de Turnul din sud-est, cel din sud-vest nu a fost pastrat chiar in cele mai bune conditii, turnul Bermingham fiind reconstruit in 1777, dupa ce a fost distrus aproape in totalitate din cauza unei explozii.

Turnul Norman
Turnul Norman

Turnul Norman, poate cu cea mai aparte arhitectura, gazduieste in prezent Muzeul Garda.

Turnul Bedford
Turnul Bedford

Turnul Bedford este, pe de alta parte, cel care se afla pe locul Portii normande. Si acest turn a folosit drept punct de observatie, oferind o priveliste incredibila.

In orice caz, multe dintre functiile Castelului din Dublin au fost adaptate nevoilor din acele vremuri. Chiar si asa, impunatoarea fortificatie a fost dintotdeauna centrul administratiei coloniale engleze, devenind in scurt timp simbol al orasului Dublin. Turistii pot vizita Capela Roiala, Biblioteca Chester Beatty sau Muzeul Garda. De mentionat este ca aceste obiective pot fi vizitate fara un ghid.

Castelul din Dublin

In schimb, accesul la apartamente si la alte incaperi ale castelului se face doar cu un ghid, iar biletele pot fi cumparate din Upper Castle Yard. Nu putem, de pilda, uita frumusetea Gradinilor Dubhlinn sau Coach House, care pot fi vizitate oricand. Si tocmai unicitatea, respectiv frumusetea Castelului din Dublin au facut din acest loc unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Irlanda. Turistii si-au aratat mereu interesul vizavi de Camera Tronului, de Sala St. Patrick ori de Sala in care se lua cina, multi dintre vizitatori revenind pentru a admira stilul arhitectonic de bun gust si, totodata, opulenta incaperilor din castel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.