Castelul Mikes – Beldy se află în localitatea Ozun din judeţul Covasna, fiind unul dintre puţinele edificii de aici care a reuşit să se conserve destul de bine până în zilele noastre. Clădirea încă este utilizată, fiind organizate în interiorul ei diverse recepţii şi petreceri.

Castelul Mikes – Beldy a fost construit de familia nobiliară Mikes pe unul dintre terenurile care i-au aparţinut nobilului Beldy Pal, acesta fiind motivul pentru care denumirea sa conţine două nume. Familia Mikes a fost menţionată documentar pentru prima dată în anul 1507, fiind o familie înstărită şi influentă, mai ales că a avut în posesie unul dintre cele şapte scaune ale Ţării Secuilor. În anul 1693, membrii familiei au primit statutul de baroni, urmând ca, în anul 1696, să fie ridicaţi la cel de conte (sau grof). Kelemen Mikes este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din familie. Acesta a fost și primul scriitor de proză în limba maghiară.

Castelul Mikes – Beldy face parte dintr-un adevărat ansamblu, care conţine şi un grânar, o clădire de mici dimensiuni în care stăteau paznicii şi câteva grajduri pentru cai. A fost construit în anul 1755, acest lucru fiind indicat de structura camerelor boltite şi de stilul arcadelor şi este dispus pe trei niveluri. Clădirea se remarcă prin veranda care are coloane mici şi arcături. Veranda scoate întreaga arhitectură în evidenţă.

Citește și:  Han vechi din Buzau : Obiective turistice Buzău

Grânarul din cadrul Castelului Mikes – Beldy are patru niveluri, subsolul şi parterul având încăperile boltite. Tot aici, se organizează frecvent expoziţii de artă şi nu numai, dar au loc şi spectacole de teatru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.