Castelul Mocioni-Teleki se află în centrul localităţii Căpâlnaş, din judeţul Arad şi este monument istoric.

Clădirea a fost ridicată în perioada 1876-1879 de către familia nobiliară de origine aromână Mocioni, pe un teren achiziţionat de Ioan Mocioni de Foen de la familia Zichy în anul 1853.

Castelul Mocioni-Teleki1

Planul arhitectural îi aparţine arh. Otto Wagner, care s-a inspirat din castelul Micul Trianon de la Versailles, proiectând un edificiu în stil clasic, de factură eclectică. Lucrările au fost realizate sub patronajul Ecaterinei Mocioni, fiica lui Ioan Mocioni de Foen, şi a soţului ei, Mihai Mocioni. Numele de Teleki provine de la contele maghiar Eugen Teleki, care a locuit în această clădire o perioadă lungă de timp.

Castelul Mocioni-Teleki a găzduit numeroase întâlniri ale oamenilor politici români, concerte de muzică clasică şi alte evenimente culturale.

Castelul Mocioni-Teleki11

Situat în mijlocul unui parc de 8 hectare, castelul are parter şi etaj, fiind finisat la exterior cu tencuială ocru, specifică epocii când a fost construit, cu registrul inferior marcat printr-o tencuială gri. Decoraţiunile sunt evidenţiate printr-o nuanţă de roz.

Citește și:  Casa „Ion Grămadă”: Obiective turistice Suceava

Faţadele sunt împărţite în trei spaţii orizontale distincte, ornamentate cu patru coloane de piatră şi capiteluri corintice. Fiecare dintre cele trei spaţii este prevăzut cu câte o uşă mare, având deasupra câte o fereastră pătrată. În faţa castelului, se află statuia unui cerb.

castelul-mocioni-teleki.jpg

În anul 1964, castelul a fost restaurat, aici fiind amenajat un spital TBC pentru copii. În prezent, în clădirea castelului Mocioni-Teleki funcţionează un sanatoriu.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.