Castelul Pogany este unul dintre cele mai frumoase edificii din judeţul Hunedoara, fiind inclus pe lista monumentelor istorice din acest judeţ. Se află la 15 kilometri de Parcul Naţional Retezat şi 6 kilometri de Haţeg, în satul Pâclişa din comuna Toteşti.

Pogany1

Castelul a fost construit la începutul anilor 1800, fiind dispus pe două niveluri şi un demisol. Are 22 de camere, iar în jurul său a fost amenajat un parc de aproape 19 hectare. Parcul cuprinde un pârâu, un heleşteu, alei lungi, perfecte pentru plimbări, dar şi terenuri sportive. Asemenea celor mai multe dintre clădirile construite în secolul al XIX-lea, acest castel a fost construit, iniţial, în stilul baroc, fiind apoi modificat.

Pogany2

Castelul Pogany din Pâclişa a fost reşedinţa familiei Pogany până la cel de-al Doilea Război Mondial, iar după ce războiul s-a încheiat, armata din Rusia l-a ocupat şi a transformat camerele în cazarme pentru soldaţi. Acest eveniment a tras după sine câteva modificări ale stilului. Abia după Revoluţia din 1989, au fost efectuate câteva lucrări de restaurare, însă rezultatele au fost infime. În anul 2001, a fost demarat un nou proiect de reabilitare.

Citește și:  Camera de Comerț din Botosani : Obiective turistice Botoşani

Încă din timpul regimului comunist, Castelul Pogany din Pâclişa a fost utilizat pentru diverse scopuri sociale, iar în ultimii ani, aici, a avut sediul Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă “Dr. V. Ilea”, cazarmele soldaţilor ruşi fiind transformate în saloane pentru bolnavi. Totodată, castelul a fost folosit şi ca sediu de aministrație al spitalului – au fost amenajate birouri, o sală de conferinţă şi un secretariat.

castelul-pogany.jpg

În cele din urmă, Castelul Pogany din Pâclişa a fost retrocedat de urmaşii familiei Pogany din Aiud, după câţiva ani de procese. Aceştia nu au lăsat clădirea în paragină, ci au accesat câteva fonduri pentru a reface acoperişul şi pentru alte câteva lucrări mărunte de restaurare. În prezent, se găseşte într-o stare de conservare destul de bună, însă mai are nevoie de lucrări de restaurare pentru a-şi căpăta înfăţişarea iniţială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.