Castelul Sant Angelo din Roma, cunoscut si sub numele de Mausoleul lui Hadrian, are o istorie foarte frumoasa. Acest castel a fost numit si Mausoleul lui Hadrian, dupa fondatorul sau, Imparatul Hadrian. Constructia castelului a inceput in anul 135 d.Hr. si a fost terminat in anul 139 d.Hr., arhitectul sau fiind Demitriano. Atat castelul cat si podul impresionant ce se afla in fata cladirii au fost construite atunci, statuile ingerilor fiind adaugate mai tarziu. Imparatul Hadrian nu a apucat sa-si vada constructia terminata, deoarece a murit in anul 138, cu un an inainte ca aceasta sa fie gata. In mausoleum au fost puse atat cenusa lui Hadrian cat si a sotiei lui, si a fiului lor adoptat care a murit la o varsta frageda.

Castelul Sant Angelo1

Castelul Sant Angelo din Roma a devenit un loc de odihna nu doar pentru Imparatul Hadrian, ci si pentru multi succesori ai sai. Ultimul conducator al Romei inmormantat aici a fost Imparatul Caracalla, in anul 217 d.Hr. Desi planul original de constructie al mausoleumului este neclar, istoricii cred ca aceasta constructie avea o baza de forma patrata cu un corp cilindric urias, iar in varf se afla statuia lui Hadrian ce il reprezenta pe acesta intr-un car de razboi.

Astazi, dupa cum se poate vedea, Castelul Sant Angelo din Roma nu are nici structura doar cilindrica si nici o statuie in varf in care Hadrian se afla intr-un car de razboi. Aceasta se datoreaza faptului ca, de-a lungul istoriei, constructia a fost utilizata in numeroase scopuri diferite. Asta a dus si la extinderea cladirilor.

Castelul Sant Angelo11

Nu se stie cum arata la inceput mausoleumul, insa exista rapoarte ce dateaza din secolul 6, care spun ca numai Coloseumul intrecea aceasta cladire in frumusete si maretie. In timpul declinului Imperiului Roman, Castelul Sant Angelo din Roma a fost transformat in fortareata, tot atunci fiind construit si zidul Aurelian. Totusi, acest lucru nu a putut opri invazia barbarilor la inceputul secolului al 5-lea.

In timpul acelor invazii, mare parte din decoratiunile mausoleumului au fost furate, iar ramasitele aflate in morminte au fost imprastiate. Singura urna funerara care a supravietuit se crede ca ii apartine chiar lui Hadrian, si a fost mutata in Bazilica Sfantului Petru. In secolul 6, Roma a fost pradata din nou, iar mausoleumul a avut iar de suferit.

Castelul Sant Angelo111

Pana la inceputul Epocii Medievale, Castelul Sant Angelo a apartinut diverselor familii romane, pana cand a fost achizitionat de catre statul Papal in 1377. Castelul se afla la intrarea nordica in orasul Roma, aproape de Vatican si raul Tibr, de aceea era foarte valoros din punct de vedere strategic. Cel care a transformat mausoleul intr-un castel adevarat a fost Papa Nicolae al 3-lea, tot el legand castelul de Bazilica Sfantului Petru printr-un pasaj.

Acest pasaj este cunoscut sub numele de Passetto di Borgo si exista si astazi. Vaticanul a folosit Castelul Sant Angelo din Roma si drept inchisoare, unde au fost tinuti multi italieni renumiti, printre care: Giordano Bruno, Benvenuto Cellini, Cagliostro si alti renascentisti. In piata mica din interior au avut loc destule executii, iar uneori corpurile mutilate erau expuse pe podul din fata castelului pentru descurajarea oamenilor.

Castelul Sant Angelo1111

In Epoca Medievala si in perioada Renasterii, castelul a fost folosit in continuare ca fortareata militara. Pentru a face loc noilor arme de foc, au fost facute numeroase extinderi ale cladirii. Bastioanele aflate in fiecare colt dateaza din aceasta perioada, scopul lor fiind de a pastra artileria. De asemenea, castelul a fost inconjurat cu un sant umplut cu apa din raul Tibru. Castelul si-a pierdut functia militara in 1901, cand a fost renovat si transformat in muzeu.

Castelul Sant Angelo din Roma este o cladire extrem de frumoasa, in varful ei stand maiestuos o statuie a unui inger. Aceasta statuie a fost adaugata in perioada Renasterii si de la ea provine numele de Sant Angelo (Ingerul Sfant) pe care castelul il poarta.

Castelul Sant Angelo11111

Conform unei legende, Arhanghelul Mihail a aparut pe varful mausoleumului in anul 590 d.Hr. Cand a aparut acesta si-a bagat sabia in teaca, ceea ce insemna ca blestemul ce se abatuse asupra Romei se incheiase. Statuia a fost creata din marmura de catre Raffaello da Montelupo, dar aceasta a fost inlocuita cu una din bronz creata de sculptorul flamand Peter Anton von Verschaffelt, care poate fi vazuta astazi in varful cladirii. Statuia de marmura poate fi vazuta in curtea castelului.

Vizitatorii pot vedea numeroasele roluri pe care acest castel le-a avut, de la pasajele funerare ale lui Hadrian pana la frescele superbe de interior si extinderile realizate de Papi, cat si crenelurile din perioada Renasterii. De asemenea, vizitatorii pot urca si pe acoperis, unde vor fi incantati de privelistea asupra orasului Roma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.