Castrele romane de la Bumbești Jiu sunt dovada unei civilizaţii care a existat în această zonă acum aproximativ 2000 de ani. Au fost descoperite trei castre romane, două terme, aşezări civile şi ateliere, care ar putea fi vizitate de sute şi chiar mii de turişti, dacă s-ar investi câţiva bani în restaurarea şi conservarea lor. Nici drumul până la castre nu este prea încurajator – şoferii riscă să îşi strice maşinile dacă nu conduc foarte încet.

Cele trei castre romane de la Bumbești Jiu sunt, în mare parte, ascunse – au fost scoşi la suprafaţă doar câţiva zeci de centimetri, iar dacă nu ar fi existat câteva plăcuțe pe care să scrie că e un sit arheologic, mulţi dintre cei care trec pe aici ar crede că sunt nişte simple pietre şi nicidecum mărturii ale civilizaţiei romane.

Pe lângă ziduri, au fost descoperite şi obiecte arheologice, care astăzi sunt expuse în Secţia de Istorie a Muzeului Judeţean Gorj, aflat în localitatea Târgu Jiu. Acestea sunt partea superioară a unui coif de soldat roman, bucăţi de amfore, mozaic, un cuptor de ardere a ceramicii, arme şi o colecţie de 150 de monede din argint.

Primul castru roman de la Bumbești Jiu este şi cel care are cel mai mult de suferit din cauza nepăsării oamenilor. Este cunoscut şi sub denumirea de Castrul Porceni-Pleșa şi se află pe malul drept al Jiului. A fost construit în secolul al II-lea, chiar în timpul războaielor duse pentru a cuceri Dacia şi a fost folosit drept castru de marş.

În interiorul lui se creşte porumb şi chiar au fost construite câteva case, ceea ce ar împiedica buna desfăşurare a unor săpături arheologice. Cu toate acestea, în trecut, au fost făcute câteva săpături, la care au participat chiar şi copiii din împrejurimi. Printre obiectele care au fost găsite, se numără fragmente de arme.

Cel de-al doilea castru roman de la Bumbești Jiu este Castrul Vârtop, care se afla pe malul stâng al râului Jiu şi care a fost construit din pământ. Castrul a fost ridicat între cele două războaie daco-romane, iar după cucerirea Daciei a fost părăsit. Pe lângă castru, au fost scoase la iveală terme romane, un atelier de sticlărie şi un atelier de fierărie.

Lângă el, s-au găsit câteva urme despre care se spune că sunt de aşezare civilă şi se pare că misiunea castrului a fost aceea de a supraveghea drumul dintre Bumbești şi Sarmisegetuza, drum care trece peste munţi.

Săpăturile arheologice au scos la suprafaţă mai multe cărămizi şi ţigle romane, dar şi câteva obiecte de ceramică, câteva monede din secolul al II-lea, un vârf de lance şi piroane de fier. Deşi a fost declarat monument istoric, acest castru a fost, în mare parte, distrus de calea ferată dintre Târgu Jiu şi Petroşani, iar astăzi este ameninţat de construcţiile din zonă, care se apropie de acest sit.

Cel de-al treilea castru roman de la Bumbești Jiu este Castrul de Piatră Bumbești Jiu Gară, care a fost mai întâi construit dintr-un val de pământ şi apoi i s-au ridicat zidurile din piatră. Rolul său a fost acela de a apăra Defileul Jiului şi de a asigura intrarea pe aici. Castrul a fost cel mai bine conservat din toate cele trei, beneficiind şi de câteva lucrări de restaurare.

Se mai păstrează latura de est şi o parte din latura de sud. Săpăturile arheologice efectuate în anul 2002 au scos la iveală o inscripţie destinată împăratului Caracalla, dar şi 92 de monede din argint, bătute într-o perioadă de 50 de ani. Monedele sunt păstrate în depozitul Muzeului de Istorie, fiind expuse nişte copii fidele – valoarea lor este deosebit de mare, acesta fiind motivul pentru care s-a recurs la această măsură.

Castrele romane de la Bumbești Jiu sunt foarte importante din punct de vedere istoric, fiind o mărturie a condiţiilor în care romanii trăiau şi luptau. Săpăturile arheologice efectuate până acum nu au fost numeroase, aşa că este o mare probabilitate ca în interiorul şi în jurul fortificaţiilor să fie găsite mai multe obiecte şi mai mult tezaur.

Dacă s-ar investi atât în restaurarea castrelor, cât şi în repararea drumului până la ele, locul ar putea fi unul foarte vizitat, iar acest lucru ar duce la dezvoltarea economiei zonei.

Păstrarea și promovarea castrelor romane de la Bumbești Jiu nu sunt doar o necesitate culturală, ci și o oportunitate educațională. Prin expunerea tinerelor generații la aceste ruine, se pot insufla lecții valoroase despre istoria și civilizația romană, precum și despre interacțiunea lor cu populațiile dacice locale. Aceasta este o resursă inestimabilă pentru înțelegerea profundă a rădăcinilor istorice ale regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.