Localizat pe malul stâng al Siretului, pe dealul Tirighina, aproape de cartierul Bărboşi din municipiul Galaţi, castrul roman a fost descoperit în urma săpăturilor realizate în perioada 1959 – 1962. Cercetătorii au găsit aici un castellum roman, cel mai probabil ridicat pe locul unde, anterior, se afla o cetate dacică întărită cu un val de pământ.

Suprafaţa totală a complexului arheologic de la Tirighina-Bărboş este de aproximativ 10 hectare şi include vestigii ale unui castru roman cu trei niveluri datând din secolele II – III, un castellum de pământ, două necropole romane, trei depozite de amfore, o aşezare civilă, vestigiile locuirii romane din zona de vest a cartierului gălăţean Dunărea, precum şi un tezaur format din 3.700 de monede de argint, ce au inscripţionate denumirile de Gallati şi Kallatiasy, în greacă. Conform arheologului Vasile Pârvan, au fost identificate monede ce provin din perioada împăraţilor romani Traian şi Filip Arabul.

castrul-roman-de-la-tirghina-barbosi.jpg

Abandonată la sfârşitul secolului al III-lea, bucăţi de zidărie provenind de la această fortificaţie au fost folosite, de-a lungul timpului, la construcţia altor clădiri, printre care Biserica Precista cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ridicată în vremea lui Vasile Lupu, cetatea Brăilei şi unele edificii din oraşul Galaţi.

Citește și:  Monumentul Eroilor Revoluției din decembrie 1989 – semn al libertății

Peste complexul arheologic se suprapune şi o rezervaţie paleontologică, ce poartă denumirea de Punctul Fosilifer Bărboşi-Tirighina şi se întinde pe o suprafaţă de 1 hectar. În depozitele fosilifere de la Bărboşi, au fost descoperite diferite specii de fosile.

Complexul arheologic de la Tirighina-Bărboşi este monument istoric de categorie A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.