A fost cea mai inalta cladire din lume timp de 4 ani, din 1880 pana in 1884. Si chiar si acum, cand existenta ii este amenintata de constructia unui urias de metal si sticla, reprezinta poate cel mai mare motiv de mandrie al celor care traiesc in frumosul oras german. Catedrala din Koln poate candida fara probleme la un loc fruntas intre constructiile care au avut nevoie de perioade foarte lungi pentru a fi terminate. Insa, dupa un efort colosal de in jur de 600 de ani si o istorie si mai lunga, aceasta cladire mareata continua sa adune mii de oameni, fie ei credinciosi sau doar amatori de frumos.

Catedrala din Koln1

Istoria orasului Koln este foarte veche, pe locul unde se afla astazi fiind in trecut o asezare romana, numita Colonia Claudia Ara Agrippinesium. Locul s-a dezvoltat mereu de atunci, ajungand un puternic centru comercial, economic si cultural. Din punct de vedere al educatiei este importanta fondarea unei universitati in 1308. Inainte de aceasta data insa, incepuse constructia uneia dintre cele mai frumoase monumente gotice ale lumii. Anul 1248 este cel in care a fost asezata piatra de temelie a viitoarei Catedralei din Koln, cunoscuta si ca Domul din Koln sau Catedrala din Cologne.

Constructii religioase mai existasera pe acel loc, insa nu se comparau cu ceea ce incepea sa se puna pe picioare. Rolul sau fusese de a pastra niste relicve nepretuite ce reprezentau darurile magilor aduse lui Iisus la nastere. Acestea sunt prezentate sub forma unui altar aurit, impodobit cu pietre pretioase si scene de la nasterea sfanta, care a fost adus din Milano si daruit celor din Cologne. Acest altar poate fi vazut si astazi, fiind printre odoarele cu care se mandreste cel mai mult congregatia acestei catedrale. Viitoarea catedrala a fost inchinata Sfantului Petru si Fecioarei Maria. Acesteia ii este dedicata si o statuie superba, numita Madona din Milano, adusa prin 1280 pentru a inlocui originalul distrus in timpul unui incendiu. Restaurata undeva pe la inceputul anilor 1900, astazi poate fi vazuta in culorile originale, la fel de stralucitoare ca la inceputuri. Unii credinciosi au mentionat chiar unele puteri miraculoase ale acesteia.

Catedrala din Koln11

Desi a fost inceputa cu mult entuziasm si fast, constructia de la Catedrala din Koln a stagnat multa vreme, fie din lipsa de fonduri, fie din lipsa de interes, razboaiele si conflictele de orice natura fiind o realitate de zi cu zi pentru aceasta regiune. Statele se formau, dispareau sau erau cucerite, insa chiar si pe acest fundal catedrala se inalta usor, dar sigur. A vazut invazia franceza din Cologne, a vazut framantari sociale si politice, dar si schimbari bruste de regim politic. A fost secularizata cativa ani, insa a redevenit biserica, iar mai multa energie si bani au fost investiti pentru terminarea constructiei, moment marcat de o sarbatoare imensa ce a adunat mii de oameni.

Catedrala din Koln a pornit ca o constructie mai modesta initial, insa odata cu trecerea timpului i s-au adaugat o clopotnita remarcabila si mai ales cele doua turle inalte de 157 de metri, care au facut-o macar cativa ani cea mai inalta structura facuta de om din lume, pana cand a fost detronata de Monumentul din Washington. Insa chiar si asa, oricine ajunge sa o viziteze va ramane uimit de ceea ce va vedea: 10.000 de metri patrati de vitraliu, o suprafata a fatadei principale mai mare decat un teren de fotbal, 4000 de locuri pentru cei care asista la slujbe si numeroase monumente, relicve si opere de arta dispuse in interior astfel incat la fiecare pas este ceva de descoperit.

Catedrala din Koln111

Pentru a ajunge in turn un vizitator trebuie sa urce 533 de trepte, insa privelistea este cu adevarat una de neuitat. Cei pasionati de muzica isi vor gasi la randul lor bucatica de rai la unul din cocertele de orga, cea instalata in 1998 facand fata cu usurinta uriasei cladiri, ce ofera o acustica speciala ce trezeste fiori in toti cei prezenti. Clopotele sunt la randul lor deosebite, unele dintre ele foarte vechi, realizate prin tehnici speciale pentru a crea un sunet cat mai clar si pur. Cel mai mare dintre ele este cel al Sfantului Petru, greu de 24 de tone si cu un diametru de 322 de centimetri. Vitraliile prezinta diversi sfinti si momente din viata acestora, fiind realizate in diverse perioade, ultimul, creat de un artist modern, aratand similar cu niste pixeli mariti.

Catedrala din Koln insa este considerata si una dintre cele mai rezistente cladiri din orasul german, rezistand loviturilor a paisprezece proiectile aruncate din avion in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in timp ce multe cladiri din jur fusesera distruse. Astazi insa uriasa cladire gotica este singura din patrimoniul UNESCO din Europa care se afla in pericol, o constructie viitoare putand sa puna probleme serioase. Pana cand aceasta problema va fi rezolvata, in cladire se vor desfasura in continuare activitati specifice, unele de mare anvergura, catedrala din Koln tinand de Vatican.

Catedrala din Koln1111

In final, cine nu poate ajunge prea curand in Germania poate sa se delecteze cu website-ul destul de bine realizat, unde se poate face un tur virtual sau chiar se poate asculta sunetul fiecarui clopot in parte. Insa niciun website nu poate compensa vederii cladirii in sine, care starneste fiori inca de la distanta prin arhitectura si mai ales maretie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.