Catedrala Episcopală din Roman poartă hramul “Cuvioasa Parascheva” şi a fost construită în secolul al XVI-lea, mai exact, între 1542 şi 1550. Ctitorii săi au fost domnitorul Petru Rareş şi fiul său, Ilas.
Catedrala a reprezentat, de-a lungul anilor, un important centru cultural şi a avut un rol important şi în învăţământul românesc. Aici, au funcţionat mai multe şcoli, denumite “şcoli de chilie”, în care au fost pregătite cadre religioase şi tineret laic. De asemenea, lăcaşul religios a avut un rol şi în dezvoltarea religioasă, economică şi politică a acestei zone din România.
Catedrala Episcopală din Roman are planul în formă de treflă. Exteriorul are ca principal ornament un brâu cu două rânduri suprapuse de ocniţe. Turla a fost ridicată în stil moldovenesc, sprijinindu-se pe arce piezişe. De când a fost construită şi până în prezent au fost executate mai multe lucrări de restaurare, cele mai multe dintre ele reuşind să nu strice arhitectura originală. Singurele lucrări care s-au abătut de la aceste reguli au fost cele din 1805 când s-a dărâmat peretele ce despărţea naosul de pronaos, precum şi cel dintre pronaos şi pridvor. După jumătate de deceniu de la acest eveniment au fost adăugate pridvorul actual şi veşmântăria.
Pictura iniţială a lăcaşului religios nu mai poate fi văzută decât în pronaos şi în pridvor, pentru că restaurarea de la sfârşitul secolului al XVIII-lea a îndepărtat-o cu o nouă frescă. Nici restaurarea de la început de secol XVIII, deseori numită “un act de vandalism”, nu a fost benefică. Cu toate acestea, ceea ce se păstrează şi ce a fost refăcut în ultimii zeci de ani reprezintă o pictură frumoasă.
Pictura originară se remarcă prin liniile îndrăzneţe, prin culoriile vii şi prin formele de o acurateţe impresionantă. În pronaos, se poate vedea Menologul desfăşurat pe opt compartimente, fiecare reprezentând o zi a calendarului bisericesc. În pridvor, delimitarea spaţiilor se face într-o manieră mult mai proeminentă.
Episcopia Romanului, şi respectiv Catedrala Episcopală din Roman, deţine una dintre cele mai valoroase biblioteci din România. Biblioteca are nu mai puţin de 20.000 de volume, printre ele aflându-se în jur de 700 de cărţi vechi scrise în limbile română, slavonă şi greacă şi 91 de manuscrise scrise în diverse limbi. Tezaurul este completat şi de obiecte ca icoana Deisis (secolul al XVI-lea), Epitaful din secolul al XVIII-lea şi Felonul Sfântului Ioan Gură de Aur. Iconostasul este şi el un element valoros, datând din anul 1805, în stilul neoclasicismului occidental, iar trei din cele cinci clopote ale bisericii au fost donate chiar de către Ştefan cel Mare.
Catedrala Episcopală din Roman face parte dintr-un ansamblu monahal, care mai cuprinde şi chilii, un paraclis, o clădire pentru birouri, Palatul Episcopal şi turnul clopotniţă. Acesta din urmă a fost realizat în două etape: prima a fost în secolul al XVIII-lea şi cea de-a doua, în secolul următor. Este dispus pe cinci niveluri – în primele două, se afl arhiva Episcopiei Romanului şi în celelalte, se află biblioteca.
Catedrala Episcopală din Roman este cu adevărat specială, fiind vizitată de zeci de mii de oameni în fiecare an. Aceştia descoperă aici frumuseţea picturilor interioare, vechi de aproape 500 de ani, dar şi icoane unice în ţară şi chiar în lume.