Catedrala St. Paul din Londra este scaunul episcopului de Londra, lacasul sfant fiindu-i dedicat Sfantului Paul, apostolul. Aceasta dedicatie dateaza inca din perioada in care, aici, exista biserica initiala, fondata in anul 604. De altminteri, catedrala pe care astazi o putem admira cu totii in Londra dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea, fiind construita intr-un stil baroc, specific englez.

Catedrala St. Paul din Londra1

Si, dintre toate bisericile care exista in Londra, depasita in prestigiu doar de Catedrala Westminster si fiind oficial resedinta diocezei londoneze, Catedrala St. Paul este considerata a fi giuvaierul arhitectonic al lui Sir Cristopher Wren. Arhitectul este inmormantat aici, avand pe mormant un epitaf celebru: “daca doriti sa-i vedeti monumentul, priviti in jurul vostru”. Iar aceste cuvinte nu sunt sculptate degeaba pe epitaful arhitectului Sir Cristopher Wren: catedrala este un exemplu veritabil de arhitectura gotica, ba mai mult decat atat, lacasul sfant este unul dintre cele mai importante monumente din Londra, precum si una dintre cele mai mari catedrale din Anglia.

Masivul dom, de pilda, este depasit in dimensiuni doar de cel al bazilicii Sf. Petru din Roma. Sub dom, si anume in interior, se afla celebra Galerie a Soaptelor, pe care turistii o pot vizita. Numai ca, de-a lungul anilor, impresionanta constructie nu a trecut doar prin momente fericite, in anul 1941, Catedrala St. Paul fiind lovita de bombe in timpului razboiului.

Catedrala St. Paul din Londra intrarea principala
Catedrala St. Paul din Londra intrarea principala

Chiar si asa, din fericire, mai apoi, a fost salvata de distrugeri mai serioase de o echipa formata din pompieri voluntari. Oamenii si-au dorit, de fapt, pastrarea in forma intacta a acestui monument cu o valoare de nemasurat pentru istorie si au incercat sa faca tot ce le-au stat in putinta ca lacasul sfant sa ramana in picioare. Cum este precizat si mai inainte, istoria religioasa a sitului porneste din anul 604, in aceasta perioada, de altfel, fructoasa, construindu-se succesiv nenumarate biserici, perioada care a culminat cu ridicarea impresionantei catedrale medievale Old St. Paul. Aceasta era implicata in afaceri si atribuiri de bunuri si proprietati, insa scopul acesteia nu era doar acesta. De fapt, era loc de inchinaciune.

Din nefericire, Old St. Paul a fost distrusa in intregime de Marele Incendiu din anul 1666, prin urmare, drept revansa, lucrarile la noua catedrala, realizate de marele arhitect Sir Cristopher Wren, au fost achitate mai ales din impozitele obtinute de pe carbunele din import. Era, pe de alta parte, imperios sa se ridice un alt lacas sfant, mai ales ca existau indeajuns de multe fonduri cat sa se construiasca o noua catedrala. Prima slujba religioasa a avut loc in anul 1697, iar ultima piatra a fost zidita in anul 1710.

Catedrala St. Paul din Londra11

Si daca tot se spunea ca Old St. Paul a fost distrusa in totalitate, trebuie sa mentionam ca singurul monument scapat oarecum neatins din Marele Incendiu este cel al lui John Donne, cel mai cunoscut vicar de la Catedrala St. Paul din Londra. Pe atunci, oamenii de rand au identificat aceasta intamplare ca pe un semn divin, ca pe o minune. In fine, marele duce de Wellington este inmormantat in Catedrala St. Paul din Londra si are un monument imens in naos; si lordul Nelson zace intr-o cripta in cupola, trupul sau fiind conservat in alcool, in interiorul sicriului.

Totodata, trebuie sa mai mentionam si ca, printre sutele de memoriale din catedrala sunt si cele dedicate unor personalitati ca Florence Nightingale, Lawrence al Arabiei si Sir Alexander Fleming, om de stiinta, care a descoperit penicilina, alaturi de mai multi pictori celebri, precum Sir Joshua Reynolds, J.M.W. Turner, William Blake, Edwin Henry Landseer, William Holman Hunt (vestitul sau tablou, Lumina Lunii, aflandu-se in catedrala St. Paul) si John Singer Sargent.

Catedrala St. Paul din Londra111

Astfel, se poate spune ca lacasul sfant are o importanta deosebita, atat timp cat acest loc a fost ales pentru a adaposti ramasitele pamantesti ale unor astfel de personalitati marcante. Plus, in catedrala se afla si opere de mare valoare. De asemenea, aici se mai organizeaza si funeralii de stat, slujbe religioase, de multumire, organizate la nivel national si evenimente legate de familia regala. Poate unul dintre cele mai importante evenimente care au avut loc in Catedrala St. Paul a fost casatoria printului Charles cu Diana Spencer, ce a fost oficiata aici anul 1981.

In sfarsit, catedrala ocupa un loc extrem de important in identitatea nationala a populatiei engleze, lacasul sfant fiind unul dintre cele mai promovate locuri din Anglia. Turistii trebuie sa stie ca, data fiind notorietatea de care se bucura acest lacas sfant, este necesar sa se intereseze dinainte de programul de vizita, chiar daca, exista posibilitatea neintampinarii unor astfel de probleme.

Catedrala St. Paul din Londra1111

Mai mult decat atat, turistii au ocazia sa vizioneze un film de-a dreptul impresionant, ce ii va purta intr-o calatorie asemenea. Pelicula ii va purta pe vizitatori in istoria si rutina zilnica a Catedralei St. Paul din Londra, aparatura cu care se ruleaza un astfel de film fiind de ultima generatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.