Cândva perla litoralului românesc, Cazinoul din Constanţa se degradează pe zi ce trece, fără ca autorităţile să stabilească un plan de salvare a clădirii. În schimb, câțiva tineri arhitecţi, designeri şi artişti vor să reînvie, pentru un timp, strălucirea unei clădiri de patrimoniu. Prin proiectul CaziNou, între 1 şi 10 august, Cazinoul va fi deschis zilnic pentru public şi va avea un program cultural excepţional. Cine doreşte să se implice în acest proiect dătător de speranţă poate afla mai multe informații aici. Orice mână de ajutor poate contribui la dimensiunea evenimentului.

Istoria unei clădiri-simbol

Cazinoul reprezintă una dintre clădirile emblemă ale Constanței. În zona în care se află astăzi mai fusese, între 1880-1902, o construcție de lemn, o cazină, cum se numea – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turiști. Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904. Inițial, planurile au fost întocmite de către arhitectul Petre Antonescu care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile au fost schimbate. Primăria a încredințat modificarea lor unui arhitect de origine franceză, Daniel Renard – care renunță la principiile stilului românesc, în favoarea unui melanj de motive decorative ce încarcă și mai mult greoiul ansamblu.  Acesta este construit (din 1908) în stil Art Nouveau sub influența cosmopolitană a cazinourilor epocii.

Cazinoul era o sală de paiantă, cu pereții interiori căptușiți cu scânduri vopsite în ulei și ”servea de distracțiune vizitatorilor în sezonul băilor”, putând fi utilizat și pentru ”baluri de binefacere organizate de primărie”, fiind alcătuit dintr-o sală de dans, două săli de lectură, pentru ziare și reviste, două săli de jocuri și celebra ”terasă de pe malul mării”. Împodobit cu drapele și destul de spațios, a devenit locul de întalnire al tuturor.

În iarna anului 1891, o furtună dezlănțuită a distrus o parte din acoperiș, dar și un perete al fațadei, reliefând instabilitatea construcției. Expertizele au propus, și consiliul comunal a aprobat la 29 ianuarie 1892, demolarea construcției. Primarul Al. Belik decide, printr-un proces verbal, oragnizarea șantierului în regim propriu pentru reconstrucția cazinoului în aprilie 1892.

Citește și:  Cele mai bine cotate hoteluri de pe litoralul Mării Negre din România

Concepută monumental, fără perspectiva panoramică si fără far, clădirea ar fi urmat să aibă o sală de teatru cu scenă, cabine și loje pe ambele laturi, dar și o sală de bal de aceleași dimensiuni. Înconjurată de o galerie deschisă spre magnifica priveliște, construcția ar fi avut la subsol toate unitățiile necesare. Grandoarea proiectului se diminuează treptat, astfel încat recepția făcută mult mai târziu decât ar fi fost dispus primarul Coiciu să îngăduie, constată existența unei săli de dans cu culoar.

La 21 decembrie 1909, inginerul Elie Radu și arhitecții Ion Mincu si D. Maimarolu sunt solicitați să se deplaseze la Constanța, într-o comisie menită să studieze cazinoul din toate punctele de vedere. Rezultatul inspecției s-a materializat printr-un important document care conține opiniile documentate și bine susținute ale unor personalități de real prestigiu. Observațiile privesc adăugarea de spații: o sală mare pentru restaurant, cu bucătărie și dependințele necesare, restaurant care va fi pus în legatură cu terasa din spatele ușii vitrate, care să nu obtureze perspectiva larg deschisă asupra mării. S-au sugerat și degajarea scării de onoare printr-o arcadă spectaculoasă, adăugarea de intrări, vestiare, toalete, dar și suprimarea de trepte sau ferestre.

Edificiul constănțean este terminat în 1910, când este și inaugurat (în 1912 se fac ultimele retușuri). Cazinoul Constanţa a fost inaugurat pe 15 august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. Construcţia a fost ridicată la demersul primarului Cristea Georgescu şi al prefectului Scarlat Varnav care şi-au dorit la Constanţa un Cazino modern, asemenea celor de pe riviera franceză. Arhitectului Daniel Renard i-a revenit misiunea să proiecteze clădirea în stil Art Nouveau, lucrările costând 1.300.000 de lei.

Lucrări de restaurare și modernizare ale Cazinoului au fost efectuate în anul 1937 de către proiectantul Daniel Renard. Cazinoul a fost restaurat și în anul 1986 de către un colectiv de artiști plastici alcătuit din Sorin Dumitru, Gheorge Firca, Ioan Miturca, Nae Mira, Nicolae Moldoveanu. Au fost executate lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură, vitralii. Lucrările au durat un an de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.