Uneori, în diverse tipuri de texte – articole din presa scrisă, lucrări ştiinţifice etc. – poate să apară, după un cuvânt sau o expresie (citat/citată), precizarea (sic!), care, în niciun caz, nu trebuie confundată cu interjecţia sâc! – aceasta din urmă exprimând satisfacţia răutăcioasă faţă de nereuşita cuiva.

(sic!) – scris în paranteză, cu semnul exclamării – este un cuvânt latinesc, însemnând “aşa”, scris, folosit ca indicaţie pentru ca cititorii să ştie că o greşeală dintr-un text reprodus aparţine originalului, adică autorului respectiv, şi nu comentatorului (DEX). Greşeala respectivă, citată, poate fi una de ortografie, de exprimare, o eroare, un anacronism (nepotrivire sau confuzie între fapte, evenimente etc. și epoca în care sunt plasate; introducere în prezentarea unei epoci a unor trăsături din altă epocă; fapt, obicei sau opinie perimată etc.).

De exemplu, dacă aş face referire, în scris, la titlul unui articol din presă, precum acesta – “Măsurile guvernului trebuie să aibe (sic!) sens”, voi pune precizarea (sic!) după “să aibe”, pentru a arăta ca forma respectivă, greşită (corect: “să aibă”) nu îmi aparţine. Sau, dacă aş scrie o lucrare în care aş vrea să citez, să zicem, un curs universitar pe care l-am găsit pe internet – Utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicării (sic!) în consiliere – voi pune (sic!) după cuvântul “comunicării”, corect, în context, fiind “comunicaţiei”, subliniind, în acest fel, că eroarea este a autorului respectiv, nu a mea.

3 COMENTARII

  1. “Măsurile guvernului trebuie să aibe (sic!) sens” ? serios?
    Acum , ca am aflat ce inseamna (sic!) , ne explici si semnificatia lui „sa aibe” ?
    Eu zic ca inseamna ca tu nu stii limba romana….tu ce zici?:)

  2. Nu imi sta in fire sa raspund nepoliticos, sunt un om educat si care stie exact ce si despre ce scrie, numai ca tu nu stii sa citesti un articol, de vreme ce afirmi „Acum , ca am aflat ce inseamna (sic!), ne explici si semnificatia lui „sa aibe” ?”Eu zic ca inseamna ca tu nu stii limba romana….tu ce zici?:)… Iti recomand sa mai citesti o data, de altfel reiau aici finalul articolului, exemplul si precizarea, ca sa iti fie mai usor, si vezi daca esti in stare sa intelegi!!!! – Iata finalul articolului: „De exemplu, dacă aş face referire, în scris, la titlul unui articol din presă, precum acesta – “Măsurile guvernului trebuie să aibe (sic!) sens”, voi pune precizarea (sic!) după “să aibe”, pentru a arăta ca forma respectivă, greşită (corect: “să aibă”) nu îmi aparţine.”… Ai inteles?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.