Acest adagiu, citat mai ales în latină, ca în titlul articolului – “Vanitas vanitatum et omnia vanitas” – dar a cărui origine se află în limba ebraică – Haveil havulim hacoil haveil – înseamnă Deşertăciunea deşertăciunilor şi toate sunt deşarte. Cu o astfel de afirmaţie începe cartea Ecleziastul, din Vechiul Testament, pe care unii cercetători ai textelor sacre o atribuie regelui Solomon. Se pare însă că, în Ecleziastul, sunt relatate fapte care au avut loc cu multe secole după vremea lui Solomon, mai aproape de adevăr fiind opinia celor care consideră că autorul Ecleziastului este necunoscut.

Originea şi mai îndepărtată a acestei expresii trebuie căutată în Psalmii lui David, tot din Vechiul Testament – mai exact, Psalmul 143, versetul 4: “Omul cu deşertăciunea se aseamănă; zilele lui ca umbra trec”.

La vremea respectivă, Biserica, printr-o astfel de perspectivă asupra vieţii, încerca să le arate oamenilor că viaţa aceasta este zadarnică, deşartă, promiţându-le o viaţă viitoare mai bună, mai îmbelşugată. Din nefericire, instituţia Bisericii, şi astăzi, prin reprezentanţii ei, a rămas cantonată în această interpretare desuetă a textelor sacre, propovăduind resemnarea, abandonarea oricărei lupte, fatalitatea, pentru că viaţa este iluzie, este “fum”, pierzând din vedere sau ignorând, cu scop, faptul că omul a evoluat, are alte orizonturi ale cunoaşterii, alte aspiraţii, altă perceptie a vietii si a valorilor ei, iar textul biblic trebuie pus si el într-o lumină diferită, într-o înţelegere mai profundă si mai adecvată lumii contemporane.

Citește și:  Cum este corect – amoral sau imoral?

Din limbajul religios, această expresie – Vanitas vanitatum et omnia vanitas – a trecut în vorbirea curentă, dobândind un înţeles mai “profan”, în sensul caracterizării unei acţiuni/situaţii ca fiind inutilă, destinată eşecului sau pentru a transmite o astfel de percepţie sub semnul ironiei, cum citeam, de exemplu, pe un site, un fragment dintr-o carte despre politica actuală si politicieni: “Anunţ electoral: Dau vot inutil contra găleata goală… deşertăciunea deşertăciunilor!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.