Creaturi care ne fascineaza, dinozaurii au disparut de pe pamant in urma cu 65 de milioane de ani, insa asta nu ne impiedica sa le admiram scheletele fosilizate expuse in muzee din intreaga lume. Termenul utilizat pentru desemnarea acestor creaturi provine din limba greaca, astfel, este compus din deinos, care inseamna groaznic si sauros, care inseamna soparla.

Cel care a folosit pentru prima data acest termen, in anul 1842,  este zoologul Richard Owen. Aceste “reptile ingrozitoare” au trait pe pamant o perioada de peste 150 de milioane de ani, facandu-si aparitia cu aproximativ 220 de milioane de ani in urma, formand, alaturi de rudele acestora, dinozaurii zburatori si marini, o era a reptilelor.

Perioada de timp in care au aparut dinozaurii se numeste era mezozoica, acestia aparand mai exact la sfarsitul perioadei triasice, fiind prima perioada a mezozoicului si disparand in ultima parte a mezozoicului, numit cretacic. Stramosii acestor reptile sunt archozaurii, numiti soparle dominante. Alaturi de soparlele cu solzi, dinozaurii marini si testoasele preistorice, archozaurii au evoluat din primele reptile preistorice. Din acestia se trag, la randul lor, stramosii directi ai mamiferelor, care sunt terapsidele.

Exemplu de dinozaur cu bazin de pasareCu toate ca existau inainte de dinozauri reptile care sa semene cu mamiferele, acestea s-au dezvoltat mai putin in era reptilelor ingrozitoare, evidentiindu-se dupa ce acestia au disparut. Exista deosebiri intre aceste reptile si archozauri, prima dintre ele constand in faptul ca archozaurii au doua orificii craniene. De asemenea, la anumite grupe de „soparle ingrozitoare” s-a descoperit mersul biped , sangele cald, datorita temperaturii constante a corpurilor si posibilitatea de a zbura.

Citește și:  Dinozaurul Diceratops a trăit în Cretacicul superior

In cei peste 150 de milioane de ani in care au stapanit uscatul, dinozaurii nu au avut un rol superior in regnul animal, insa erau dominanti, datorita dimensiunilor corporale, ceea ce a afectat celelalte specii. In urma numarului mare de specii amfibieni, terapside si reptile care au disparut, la sfarsitul primei perioade din era mezozoica, reptilele ingrozitoare au supravietuit, alaturie de reptilele marine si dinozaurii zburatori, ramanand vietuitoarele care au controlat lumea animala.

Incepand cu anii 1999-2001, acestia au fost clasificati in doua mari grupe, prima este grupa dinozaurilor cu bazin de reptila, numita Saurischia si  a doua este cea a dinozaurilor cu bazin de pasare, numita Ornithischia. Cu toate ca existenta acestora este inca plina de mister, descoperirile realizate de catre paleontologi ne ajuta sa descoperim o parte din fascinanta viata a acestor creaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.