Din familia pasarilor-tesatori – care cuprinde aproximativ 114 specii – face parte o pasare asemanatoare cu o vrabiuta sau un cintezoi numita Quelea cu cioc rosu (Quelea quelea). Aceasta nu depaseste lugimea de 12 cm si traieste pe teritoriul tuturor tarilor din Africa sud-sahariana, populeaza nu mai putin de 37 de state africane. Acest lucru a determinat pe cercetatori sa o considere cea mai raspandita pasare din lume.

Ca specie Quelea cu cioc rosu a fost descoperita si descrisa prima data de botanistul si zoologul suedez Carl Linnaeus in anul 1758.

Quelea cu cioc rosu prefera mai ales regiunile impadurite, dar si stepele si savanele, iar mai rar asezarile umane. Nu apare in zonele forestiere umede. Nu este deloc iubita de agricultori deoarece consuma mai ales boabe de cereale – orez si porumb – de pe campurile acestora. Hrana lor consta de asemenea si dintr-o mare varietate de seminte de plante ierboase.

Dimineata pot fi observate in stoluri mari de sute de exemplare in cautarea locurilor cu hrana din abundenta, in orele toride ale zilei se odihnesc pe langa cursurile de apa, iar seara sunt iar in cautare de seminte.

Exemplarele adulte cu lungimea corpului de 12 cm au greutatea de cel mult 29 g. Cele doua sexe se diferentiaza intre ele prin culoarea ciocului scurt si conic – la mascul este rosu, iar la femela este galben-maroniu. Penajul masculului se aseamana cu cel al femelei, este predominant maroniu cu bej-deschis si are o masca faciala neagra care se intinde pana peste partile laterale ale capului. Partea posterioara a capului este galbena, iar ochii sunt mici cu irisul de culoare inchisa.

Citește și:  Specii de șerpi alergători pe nisip din genul Psammophis
Quelea cu cioc roțu
Quelea cu cioc roțu

Perioada de imperechere incepe cu sezonul ploios. Inainte masculul construieste un cuib acoperit de materiale vegetale, de forma ovala, tesand fasii smulse din frunze mari si fire de iarba uscate. Un mod sigur de a impresiona femela de catre mascul este felul sau de a sta cu capul in jos sub cuibul recent terminat de acesta. Dupa ce inspecteaza cu atentie cuibul femela depune un numar de doua pana la patru oua de culoare albastru-deschis si le cloceste timp de 12 zile.

Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti de femela timp de cateva zile cu larve de insecte bogate in proteine. Apoi hrana lor este schimbata cu seminte. Puii au corpul complet acoperit cu pene, reusesc sa zboare, parasesc cuibul dupa 2 saptamani si ajung la maturitatea sexuala la varsta de 12 luni.

Exemplarele tinere feminine sunt mai sensibile la aceasta specie, deseori mor inainte de perioada de depunere a primei ponte, de aceea numarul de masculi este mai mare. Speranta de viata la pasarea Quelea cu ciocul rosu este de aproximativ 2-3 ani.

Quelea cu cioc rosu face parte din ordinul Passeriformes, familia Ploceidae. Aceasta specie se gaseste intr-un numar mare de exemplare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.