Cele mai bune rezoluţii pentru Anul Nou 2024 (şi, în general, rezoluţiile pentru un an nou) sunt promisiuni sau obiective pe care fiecare le face/ le stabileşte în perioada care precedă trecerea dintre ani, pentru că este un răstimp potrivit reflecţiei în legătură cu ceea ce ne face, cu adevărat, fericiţi, momentul “curăţeniei” necesare pentru a porni cu un elan împrospătat pe un drum “înnoit”, care poate fi al tuturor posibilităţilor şi peste al cărui sens fiecare dintre noi este stăpân.

Este totodată şi un timp puternic încărcat afectiv, o perioadă de graţie, în care ne proiectăm dorinţe, speranţe pentru noi şi pentru cei dragi şi pe care îl înnobilăm cu bucuria şi încrederea într-un alt început.

Poate că realitatea în care trăim astăzi nu este “cea mai bună dintre lumile posibile”, în acelaşi timp este evident că dimensiunea spirituală a sărbătorilor şi a gesturilor de întoarcere spre noi înşine s-a mai diminuat, dar, cu toatea acestea, trebuie să recunoaştem că, în interioritatea noastră, există mereu un “elan” autentic pe care nu ar trebui să-l lăsăm să se risipească.

Rezoluţiile – o istorie veche de peste 4 000 de ani

 

Pentru mulţi, la prima vedere, “rezoluţiile” (din latinescul “resolutio”- acţiune de “deznodare”, “rezolvare”) pot fi percepute ca un joc, o formă de amuzament sau o “modă” împrumutată, ca atâtea altele, din Occident. În realitate, este un obicei vechi de mii de ani, manifestat în multe culturi şi civilizaţii, şi faptul că a rezistat timpului arată că are un sens pe care-l putem descoperi şi noi, în anumite condiţii.

Sărbătorile şi ritualurile antice, precum Festivalul de Anul Nou în Babilonul antic (Akitu), primul din istoria civilizaţiei dedicat Anului Nou, sau, în Roma antică, celebra sărbătoare dedicată zeului Ianus Bifrons (“Janus cel cu două feţe”, una îndreptată spre trecut, alta spre viitor, de la numele căruia vine şi denumirea lunii “ianuarie”), impuneau ideea de a face promisiuni zeilor, pentru a fi mai buni și a obține binecuvântarea divină pentru anul ce urma.

În perioada în care se desfăşura festivalul “Akitu” (în preajma echinocţiului de primăvară, când începea şi un an nou), babilonienii se închinau şi făceau ritualul “promisiunilor” către zeul Marduk, pentru a obţine binecuvântarea şi protecţia acestuia. Orice mărturie mincinoasă genera nefericire şi neîmplinire.

Romanii, la rândul lor, cu ocazia Anului Nou, aduceau ofrande lui Janus Bifrons, zeu al începuturilor şi al “trecerilor” şi practicau tradiţia “hotărârilor” pentru anul următor, exprimate în faţa zeului, cerând iertare pentru faptele lor rele din timpul anului, promiţând că vor reînnoi legăturile dintre oameni, stat şi zeităţi.

“Rezoluţii”/ “jurăminte” făceau şi popoarele nordice, în cadrul sărbătorilor precreştine, din perioada solstiţiului de iarnă – “Yule”/ “Yuletide”.

Primii creștini credeau şi ei că prima zi a anului ar trebui să fie petrecută în rugăciune, reflectând asupra greșelillor, pentru a găsi modalități de îndreptare.

De la Evul Mediu, la epoca modernă – “rezoluţii”, cavalerism şi ironii

În Evul Mediu (de la aproximativ anul 500 la 1500), cavalerii depuneau un jurământ de credință și reînnoiau jurămintele de cavaler în fiecare an, în perioada Crăciunului. Potrivit legendelor, cele mai faimoase jurăminte cavalerești erau „Jurămintele păunului” sau „Jurămintele fazanului”, când cavalerii își puneau mâinile pe un păun viu şi jurau că vor menține valorile cavalerești. Culorile splendide și variate ale acestor păsări ar fi simbolizat măreția regilor și a nobilimii.

Obiceiul modern de a face rezoluții de Anul Nou a devenit mai popular în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, în Europa și America de Nord. Revoluția industrială și mișcările culturale au contribuit la popularizarea acestui obicei, în special în rândul claselor mijlocii și superioare. Publicarea unor liste de rezoluții în ziarele de Anul Nou și promovarea lor în mass-media au jucat un rol esențial în consolidarea acestei tradiţii.

Pe de altă parte, presa timpului consemna adesea, cu ironie, referitor la personalităţile politice mai ales, faptul că promiteau să înceapă anul cu “o puternică hotărâre, pe care toţi se angajau să o păstreze, spre binele poporului” (Revista “Walker’s Hibernian”, 1802), numai că respectivele promisiuni era întotdeauna abandonate.

Cele mai bune rezoluţii şi resorturile psihologice ale acestora

Privind spre viitor
Privind spre viitor

Cercetările au arătat că, astăzi, aproape jumătate dintre adulţi fac rezoluţii de Anul Nou. Cu toate acestea, mai puţin de 10% reuşesc să le ducă la bun sfârşit sau să-şi amintească de acestea mai mult de câteva luni, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor care fac acest gest, de a-şi stabili obiective de atins, nu cred cu adevărat în ei înşişi, nici în ţintele de atins, nu au suficientă motivaţie interioară, “rezoluţiile” rămânând adesea doar un gest de amuzament, de moment, superficial, repede uitat.

În mod obişnuit, oamenii îşi promit lucruri pe care le-au abandonat în multe rânduri – să-şi schimbe numite comportamente, să slăbească, să economisească bani, să aibă grijă de sănătate, să petreacă mai mult timp cu familia, să schimbe jobul etc.

Potrivit unor sondaje, cele mai populare rezoluţii sunt despre dezvoltarea personală, despre a trăi mai sănătos (23% dintre oameni), a fi fericiţi (21%), a slăbi (20%), a face mișcare (7%), a reduce consumul de alcool (2%) etc. În plus, oamenii se hotărăsc să atingă obiective în carieră/ legate de locul de muncă (16%) și să-și îmbunătățească relațiile (11%).

Sunt foarte bune aceste rezoluţii, numai că, reiterate la fiecare început de an şi mereu abandonate, nu vor duce la rezultatele sperate. Dincolo de astfel de “obiective”, fiecare poate însă să îndrăznească şi mai mult şi să-şi “reseteze” modul de a gândi şi de a acţiona.

Cele mai bune rezoluţii pentru Anul Nou 2024 – mecanisme psihologice care pot ajuta la realizarea acestora

Cele mai bune rezoluţii pentru Anul Nou 2024
Cele mai bune rezoluţii pentru Anul Nou 2024

Există câteva mecanisme psihologice care, conştientizate, ne pot ajuta ca cele mai bune rezoluţii de Anul Nou să se împlinească:

Stabilirea unor obiective SMART – aceasta înseamnă să-ți formulezi obiective specifice, măsurabile, tangibile, realiste și limitate în timp. Clar definite, aceste rezoluţii sunt mai ușor de urmărit și de atins.

Planificarea și organizarea – crearea unui plan concret pentru atingerea obiectivelor poate fi esențială. Stabilește pași mici și realizabili către obiectivul final, împarte drumul de urmat în sarcini sau etape mai mici.

Monitorizarea progresului – urmăreşte progresul și ține evidența schimbărilor. Acest lucru poate oferi motivație și un sentiment de satisfacţie, pe măsură ce vezi cât de departe ai ajuns.

Răsplata și recompensarea – recompensează-te pe măsură ce atingi etapele sau obiectivele intermediare. Acest lucru poate spori motivația și poate consolida comportamentele dorite.

Gestionarea timpului și a resurselor – fii conștient de resursele tale disponibile (timp, energie, bani) și încearcă să le administrezi eficient pentru a-ți atinge obiectivele.

Sprijin și responsabilitate – implică pe cineva apropiat sau un prieten în procesul de atingere a obiectivelor. Partajarea rezoluțiilor tale și angajarea într-un proces de responsabilitate reciprocă poate crește șansele de succes.

Flexibilitatea și adaptabilitatea – fii deschis la ajustarea obiectivelor sau a planurilor tale în funcție de schimbările circumstanțelor sau de nevoile tale. Flexibilitatea poate fi cheia pentru a rămâne pe drumul cel bun, chiar și în fața obstacolelor.

Încrederea și grija de sine – sunt importante în procesul de atingere a obiectivelor. Învață să te lauzi pentru progresele tale și să îți acorzi timp pentru a te reîncărca atunci când simți că ai nevoie.

Combinând aceste mecanisme și adaptându-le nevoilor și stilului tău, cele mai bune rezoluţii de Anul Nou pot deveni realitate.

Cele mai bune rezoluţii pentru Anul Nou 2024

Cele mai bune rezoluţii pentru Anul Nou 2024
Cele mai bune rezoluţii pentru Anul Nou 2024

Iată câteva sugestii pentru cele mai bune rezoluţii pentru Anul Nou 2024, care, adăugate la cele foarte personale, selectate, adaptate, individualizate, ar putea fi un prim pas pentru a face din anul care vine unul mai bun decât precedenţii:

Fă ordine în interioritatea ta şi în casa ta! Pentru a începe un an cu deplină liniște sufletească, este bine să ai idei clare și să fii în pace cu tine și cu ceilalți. Curăţenia din jur, eventual redecorarea casei, pot ajuta pentru o stare de bine. Elimină dezordinea în toate formele acesteia, fă din 2024 anul organizării şi al „curăţeniei”.

Rezolvă situaţiile tensionate cu ceilalţi (dacă există aşa ceva) şi fă bilanţul a ceea ce contează pentru tine. Propune-ţi ca în anul care începe să nu te laşi destabilizat de lucrurile pentru care poţi face ceva. Eliberează-ţi mintea şi concentrează-te pe ceea ce te face să te simţi bine.

Proiect clar pentru anul 2024

Construieşte un proiect clar pentru anul 2024! – Pentru a avea un an bun, nimic nu este mai motivant decât a avea obiective și visuri de îndeplinit. Aceste proiecte pot fi foarte personale sau profesionale. Dar trebuie să fie “realiste”, realizabile. Nu lăsăm zilele să treacă, doar ca să ne dăm seama că anul a trecut mult prea repede, fără să ne putem bucura de el.

Ai grijă de tine! – De multe ori obiectivele sunt, poate, prea ambiţioase şi, inevitabil, intervin nemulţumiri, frustrări, senzaţia că timpul nu ajunge. Să ai grijă de tine poate însemna pur și simplu să-ți iei timp pentru ceea ce-ţi place, să vezi un film, o expoziție, să te plimbi, să citești o carte bună, să faci sport, totul fără presiune. Sărbătorește, cu familia, cu prietenii, momentele importante, orice ocazie este bună pentru a adăuga o mică sărbătoare vieții noastre. Un an nou nu înseamnă un nou “maraton”.

Fă ceva ce nu ai făcut niciodată! – Un an nou este o ocazie bună de a face ceva complet nou, să-ţi oferi provocări mici sau mari, dar în care să te implici cu dorinţa şi voinţa de a reuşi. Concentrează-te pe o pasiune şi proiectează condiţiile pentru a-i oferi şansa de a fi exprimată, exersează-ţi creativitatea în diverse moduri.

Rămâi în contact cu oamenii care contează, evită-i pe cei care, constant, doar se plâng de neajunsuri şi nereuşite, îndepărtează negativitatea sau orice te face să te simți inconfortabil.

Setarea unui plan pentru economii poate fi o idee excelentă pentru a-ți asigura o stabilitate financiară mai mare şi, în paralel, nu ignora dezvoltarea profesională – creșterea în carieră, îmbunătățirea abilităților legate de locul de muncă sau chiar schimbarea jobului, dacă este cazul.

Cele mai bune rezoluţii pentru Anul Nou 2024 – piatra de temelie pentru o viaţă nouă

La multi ani!
La multi ani!

Vor fi suișuri și coborâșuri, cu siguranţă, şi în noul an. Nu totul va merge bine. Dar important este să nu renunțăm, să ne păstrăm buna dispoziție și să ne conectăm cu momentele de bucurie pe care le trăim, oricât de mici și de simple ar fi ele. Totul este o chestiune de perspectivă – să vedem jumătatea plină a paharului!

Unii psihologi consideră că este bine să vorbeşti despre rezoluţiile tale cu cineva de încredere. Dacă familia şi prietenii ştiu că tu ai o rezoluţie de Anul Nou, pe care chiar vrei să o îndeplineşti, va fi extrem de benefic, deoarece ei se pot alia cu tine pentru a-ţi duce la bun sfârşit planurile. Nu trebuie să-ţi fie frică să ceri ajutor şi sprijin din partea lor.

Alţii (de exemplu, autorii unui studiu din 2016), dimpotrivă, spun că: “Dacă vrei să reușești, încearcă să nu strigi de pe acoperișuri. Cei care vorbesc despre hotărârile lor celor din jur au mai puţine şanse de a le atinge, deoarece aprobarea unei terțe părți oferă un sentiment prematur de realizare. Prin urmare, recomandabil este să anticipați mental scopul final”. Până la urmă, rămâne la latitudinea fiecăruia, în funcţie de experienţele anterioare, să decidă care este cea mai bună cale.

Dificultatea de a ne menține rezoluțiile poate proveni și din amploarea lor. A-ți impune o schimbare prea mare este, adeseori, descurajant şi se poate transforma în cea mai “bună” rețetă pentru eșec și vinovăție, care ne va face să abandonăm orice demers de schimbare în bine, să uităm cu totul de ceea ce ne-am propus la cumpăna dintre ani.

Un studiu recent despre cele mai bune rezoluţii pentru Anul Nou

Un studiu făcut de mai mulţi psihologi de la o universitate din New York arată că mulți oameni au o viziune foarte clară despre ceea ce și-ar dori să schimbe sau să realizeze, dar ei uită adesea obstacolele care le vor sta inevitabil în cale. De aceea, pentru întărirea hotărârii de a respecta rezoluţiile, este important apelul la metoda “contrastării mentale”, prin care fiecare să compare scopul dorit cu provocările posibile.

De-a lungul mai multor experimente, spunea coordonatoarea studiului, am constatat că această metodă a fost foarte eficientă. De aceea ne putem pune la îndoială dorințele, pentru a înțelege ce ne împiedică să le transformăm în realitate. Când îți propui să faci un efort asupra ta, este crucial să te asiguri că o faci din motivele corecte. Identificați motivele care v-au determinat să vă stabiliți un anumit obiectiv, pentru a nu eşua sau abandona”.

În general, cele mai bune rezoluții sunt cele care sunt realiste, specifice și care te fac să te simți motivat și împlinit atunci când le atingi. Este important să stabilești obiective care sunt realizabile și care îți aduc o satisfacție reală atunci când le îndeplinești.

Afirmaţie şi decizie

Cele mai bune rezoluţii de Anul Nou trebuie formulate întotdeauna într-o formă afirmativă şi foarte precis. Nu vom ajunge nicăieri dacă o rezoluţie va consemna ceea ce “nu ne dorim” sau dacă este foarte generală – de pildă, “să ne schimbăm viaţa” (nu viaţa trebuie schimbată, noi trebuie să-i dăm sensul dorit).

În plus, dacă avem ezitări mai mult de şapte secunde, spun specialiştii, în legătură cu puterea noastră de a duce la bun sfârşit o decizie, atunci respectivul gând trebuie abandonat, nu va avea nicio şansă de reuşită.

Cei care sunt sceptici în privinţa rezoluţiilor de Anul Nou, trebuie să mai ştie că statisticile arată că acele persoane care îşi setează nişte obiective la începutul anului au de zece ori mai multe şanse să reuşească decât cei care nu fac acest exerciţiu.

Tuturor prietenilor şi cititorilor site-ului www.destepti.ro vă dorim ca Anul Nou 2024 să vă aducă sănătate, fericire şi multe “rezoluţii” împlinite! La mulţi ani!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.